Te owoce czyszczą jelita niczym szczotka. Teraz trwa na nie sezon
Maliny to jedne z najpopularniejszych letnich owoców. Nic dziwnego, bo doskonale komponują się z jogurtami, czy owsiankami. Jednak warto jeść je nie tylko ze względu na walory smakowe. Zdecydowanie podziękują nam za to nasze jelita.

Maliny dobre dla zdrowia i podniebienia. Jak te owoce działają na jelita?
Kto z nas nie uwielbia w upalny dzień uraczyć się sorbetem malinowym albo wypić malinowe smoothie?
Maliny w okresie letnim królują na naszych stołach i nic w tym dziwnego - są słodkie, orzeźwiające i doskonale komponują się z letnimi deserami.
To także prawdziwa bomba zdrowotna, więc nie sam smak w nich jest istotny. Szczególnie dla naszego układu trawiennego są niezwykle cenne.
Bogate w błonnik, antyoksydanty i związki bioaktywne, maliny mają udowodniony, pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, motorykę przewodu pokarmowego i ogólne zdrowie jelit.
Okazuje się, że jedna szklanka malin (ok. 120 g) to aż 8 gramów błonnika - czyli około 30% dziennego zapotrzebowania dla dorosłej osoby na błonnik.
To on odgrywa niemal kluczową rolę dla naszego układu trawiennego.
Błonnik reguluje wypróżnienia, zapobiegając zaparciom, odżywia dobre bakterie jelitowe (działa jak prebiotyk) i pomaga utrzymać szczelność bariery jelitowej, zapobiegając tzw. zespołowi cieknącego jelita.
Mikroflora jelitowa a maliny

Jednak nie sam błonnik zawarty w malinach ma kluczowe znaczenie. W tych owocach zawarte są polifenole, które działają na mikroflorę jelitową.
Działają one przeciwzapalne - zmniejszają stany zapalne w jelitach, co może pomóc osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) lub nieswoiste zapalenia jelit (IBD), a także modulują mikrobiom - wspierają wzrost korzystnych bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium, a jednocześnie hamują rozwój patogenów.
Także dzięki dużej zawartości witaminy C i antocyjanów, neutralizują stres oksydacyjny w jelitach. Oddziaływanie stresu na jelita zostało szeroko udowodnione w badaniach naukowych i dziś już jest faktem.
Dlatego nic dziwnego w tym, że spożywanie produktów bogatych w antocyjany wspiera regenerację śluzówki i zmniejsza ryzyko chorób zapalnych i nowotworów jelita grubego.
Jaka powinna być dzienna dawka malin? Odczujesz różnicę
Dla realnego wpływu na zdrowie jelit, warto spożywać ok. 1 szklankę świeżych malin dziennie (120-150 g) lub 3-4 razy w tygodniu po większej porcji (200 g).
Ważna jest regularność, bo to właśnie stałe dostarczanie błonnika i polifenoli pozwala na korzystne zmiany w mikrobiomie i poprawę pracy jelit.