Krucha szarlotka
Do ciasta można dać całe jajka, ale nie będzie tak kruche, jak z samymi żółtkami. Można też dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni, podlewając wodą i dodając 3 łyżki cukru. Oprószyć cynamonem, odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, proszkiem i szczyptą soli. Dodać dobrze schłodzone masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, schładzać ok. 1 godz.
Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką, ponakłuwać widelcem, piec ok. 12 min w temp. 180°C. Rozłożyć jabłka, udekorować kratką z pozostałego ciasta, piec kolejne 45 min. Oprószyć cukrem pudrem.