Kruche babeczki

Oto pomysł na pyszny deser. Kruche babeczki możesz podać dziecku, które skończyło 2. rok życia.

Takie babeczki smakują doskonale.
Takie babeczki smakują doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki dżemu
  • 3-4 łyżki bitej śmietany
  • bułka tarta

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej i posiekaj z miękkim masłem. Stopniowo dodaj 1 żółtko i 1 całe jajko, przez cały czas siekając masę.

2. Dobrze wyrób ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.

3. Foremki na babeczki wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Wylep je ciastem i włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Upiecz na jasnozłoty kolor, a następnie ostudź.

4. Napełnij babeczki dżemem i śmietaną. Możesz też je udekorować, posypując wiórkami startej czekolady.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas