Kruche babeczki
Oto pomysł na pyszny deser. Kruche babeczki możesz podać dziecku, które skończyło 2. rok życia.
Składniki:
- 6-7 łyżek mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki dżemu
- 3-4 łyżki bitej śmietany
- bułka tarta
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej i posiekaj z miękkim masłem. Stopniowo dodaj 1 żółtko i 1 całe jajko, przez cały czas siekając masę.
2. Dobrze wyrób ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki.
3. Foremki na babeczki wysmaruj masłem i oprósz tartą bułką. Wylep je ciastem i włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Upiecz na jasnozłoty kolor, a następnie ostudź.
4. Napełnij babeczki dżemem i śmietaną. Możesz też je udekorować, posypując wiórkami startej czekolady.