Reklama

Reklama

Kruche łódeczki z młodym jęczmieniem

Nikt się im nie oprze!

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru lub cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki prawdziwego kakao

Składniki - krem

  • 25 dag schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 20 dag serka mascarpone
  • niepełna łyżeczka kropli miętowych
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek pistacji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. Dodaj posiekane, mocno schłodzone masło i żółtko, zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Uformuj 2 kule i włóż oddzielnie do woreczków foliowych. Schładzaj przez minimum 30 minut. 

2. Ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość niecałego centymetra. Wytnij szklanką kółka i wyłóż nimi foremki do babeczek. Przykryj je kawałkami pergaminu i obciąż np. suchą fasolą albo ryżem. Piecz w 200 st. przez 15 minut, zdejmij fasolę (lub ryż) i piecz 10 minut, do zezłocenia. Odstaw do ostudzenia. 

3. Krem: ubij śmietankę z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodawaj po łyżce serek i po 2 krople miętowe, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Dla koloru wsyp jęczmień i jeszcze raz krótko zmiksuj. Schłodź. Napełnij ostudzone kruche babeczki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Obierz i posiekaj pistacje. Udekoruj babeczki. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy