Kruche łódeczki z młodym jęczmieniem
Nikt się im nie oprze!
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. Dodaj posiekane, mocno schłodzone masło i żółtko, zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Uformuj 2 kule i włóż oddzielnie do woreczków foliowych. Schładzaj przez minimum 30 minut.
2. Ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość niecałego centymetra. Wytnij szklanką kółka i wyłóż nimi foremki do babeczek. Przykryj je kawałkami pergaminu i obciąż np. suchą fasolą albo ryżem. Piecz w 200 st. przez 15 minut, zdejmij fasolę (lub ryż) i piecz 10 minut, do zezłocenia. Odstaw do ostudzenia.
3. Krem: ubij śmietankę z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodawaj po łyżce serek i po 2 krople miętowe, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Dla koloru wsyp jęczmień i jeszcze raz krótko zmiksuj. Schłodź. Napełnij ostudzone kruche babeczki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Obierz i posiekaj pistacje. Udekoruj babeczki.