Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem
Przygotuj je dla dzieci na Mikołajki. Będą zachwycone!

Składniki
- 230 g mąki pszennej
- 100 g masła
- łyżka śmietany
- 3 łyżki zimnej wody
- 0/5 łyżeczki soli
- dodatki
- 2 łyżki ketchupu np. Kotlin Łagodny
- 250 g tłustego twarogu
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
- łyżka śmietany
- pół czerwonej papryki
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, ketchupem, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.