Kruchy placuszek z musem

Ciasto à la tarta, popularne na zachodzie Polski, naszykujesz do pieczenia w 15 min!

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 4 kwaśne jabłka
  • 50 g stopionego masła
  • 3 połówki brzoskwiń z puszki
  • cynamon
  • łyżka mąki
  • cukier do posypania

1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem, jajkiem i wodą. Zawiń w folię, włóż do lodówki na godz.

2. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plasterki, usuwając gniazda nasienne. Połówki brzoskwiń zmiksuj na mus.

3. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim natłuszczoną formę. Posyp odrobiną mąki z cukrem i cynamonem. Na cieście rozłóż jabłka, polej stopionym masłem i częścią musu. Piecz w 180ºC przez 30-40 min. Gotowe ciasto polej resztą musu.

Co warto zjeść rano?INTERIA.PL
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas