Kruchy placuszek z musem
Ciasto à la tarta, popularne na zachodzie Polski, naszykujesz do pieczenia w 15 min!

Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 125 g zimnego masła
- jajko
- 3 łyżki lodowatej wody
- 4 kwaśne jabłka
- 50 g stopionego masła
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
- cynamon
- łyżka mąki
- cukier do posypania
1. Mąkę posiekaj z masłem, cukrem, jajkiem i wodą. Zawiń w folię, włóż do lodówki na godz.
2. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plasterki, usuwając gniazda nasienne. Połówki brzoskwiń zmiksuj na mus.
3. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim natłuszczoną formę. Posyp odrobiną mąki z cukrem i cynamonem. Na cieście rozłóż jabłka, polej stopionym masłem i częścią musu. Piecz w 180ºC przez 30-40 min. Gotowe ciasto polej resztą musu.