Reklama

Reklama

Krupnik na pęczaku

Wyjątkowo sycąca zupa.

Składniki:

  • 300 g wołowiny
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • plasterek dyni
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (może być instant)
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki sosu Worchester
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

1 Obierz i pokrój w kostkę włoszczyznę, cebulę oraz dynię. Pokrój w paski mięso.

2 W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso, mieszając od czasu do czasu (4-5 minut). Dodaj cebulę i smaż dalej 3-4 minuty.

3 Zalej mięso i cebulę bulionem, wrzuć warzywa i pęczak. Dodaj sos Worchester oraz tymianek. Przykryj częściowo garnek i gotuj zupę 15-20 minut.

4 Pod koniec dodaj mrożony groszek i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Przypraw do smaku. Podawaj ze zrumienionym tostem posmarowanym masłem czosnkowym.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje