Krupnik na pęczaku
Wyjątkowo sycąca zupa.

Składniki:
- 300 g wołowiny
- 1/2 szklanki pęczaku
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
- cebula
- 2 ziemniaki
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- plasterek dyni
- 6 szklanek bulionu warzywnego (może być instant)
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki sosu Worchester
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1 Obierz i pokrój w kostkę włoszczyznę, cebulę oraz dynię. Pokrój w paski mięso.
2 W dużym garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim mięso, mieszając od czasu do czasu (4-5 minut). Dodaj cebulę i smaż dalej 3-4 minuty.
3 Zalej mięso i cebulę bulionem, wrzuć warzywa i pęczak. Dodaj sos Worchester oraz tymianek. Przykryj częściowo garnek i gotuj zupę 15-20 minut.
4 Pod koniec dodaj mrożony groszek i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Przypraw do smaku. Podawaj ze zrumienionym tostem posmarowanym masłem czosnkowym.