Który jogurt jest najzdrowszy?
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że mleko i jego przetwory powinny być obecne w naszym jadłospisie. Oprócz samego mleka, warto włączyć do diety także produkty fermentowane, do których zalicza się maślankę, kefir i jogurt! Wszystkie trzy korzystnie działają na zdrowie, lecz ten ostatni szczelnie wypełnia sklepowe chłodnie i kusi różnymi rodzajami. Jogurt jest jednym z najlepszych produktów mlecznych, ponieważ wspiera mikroflorę jelitową, pomaga walczyć z infekcjami, a także jest bogatym źródłem białka. Niestety, jogurt jogurtowi nierówny – więc warto podczas wizyty w sklepie przyjrzeć się opakowaniom, by wybrać ten, który jest najzdrowszy.
Jogurt naturalny: Kilka słów o produkcie
Chociaż nikomu nie trzeba jogurtu specjalnie przedstawiać, to warto poznać, jak powinien wyglądać prawdziwy, naturalny produkt. Mało kto wie, że jogurt naturalny nazywany jest również bułgarskim mlekiem. Niemniej jednak jogurt naturalny powstaje w wyniku fermentacji mleka, gdzie rozwijają się bakterie Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus. Sam proces trwa tylko kilka godzin, a surowiec poddawany jest niewysokiej temperaturze, oscylującej wokół 45 stopni Celsjusza.
A jak wygląda prawdziwy jogurt? Powinien mieć dość gęstą konsystencję, biały lub kremowy kolor, a także charakteryzować się kwaskowatym smakiem. Warto wspomnieć, że jogurt jest zastrzeżoną nazwą dla produktów wyłącznie produkowanych z mleka zwierzęcego (nie z napojów roślinnych), a obecność żywych kultur bakterii, nie może być mniejsza niż 10 mln komórek w mililitrze.
Jaki jogurt jest najzdrowszy?
Jak poznać najzdrowszy jogurt? Przede wszystkim powinien mieć jak najkrótszy skład i muszą się w nim znajdować mleko oraz konkretne szczepy bakterii, które wpływają na smak i właściwości jogurtu. Nie zaleca się, aby widniały na opakowaniu różnego rodzaju dodatki czy też ulepszacze smaku. Oczywiście, najzdrowsze jogurty będą również takie, które nie zawierają owocowych wstawek, ponieważ mogą być one nafaszerowane cukrem, a jak wiadomo, on nie tylko obciąża trzustkę i wątrobę, ale także zaburza gospodarkę hormonalną organizmu oraz powoli rujnuje zęby.
Jak poznać, że jogurt posiada różne dodatki?
Jogurt - choć powinien być gęsty - nigdy nie jest zwarty. Po otwarciu wieczka łatwo można zauważyć, że jest on rozwarstwiony. Jednak wielu osobom wydaje się, że jest to wada produktu. Niestety, tak charakteryzuje się właśnie dobry jogurt naturalny, gdzie pod warstwą wody widać tzw. skrzep, który pod wpływem mieszania zmienia się na jednolitą konsystencję. Jeśli produkt po otwarciu jogurt będzie gęsty i jednolity, to możemy śmiało przypuszczać, że zawiera dodatek substancji zagęszczających, którymi są przede wszystkim żelatyna albo skrobia ziemniaczana.
Co daje nam jedzenie jogurtów?
Jogurty są zdrowe, o czym przekonują dietetycy na całym świecie. To solidna dawka cennych substancji odżywczych, które korzystnie działają na organizm. Warto wymienić obecność białka, które jest nie tylko surowcem energetycznym, ale także poprawia odporność organizmu, pomaga w procesach trawienia oraz jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych. Nie wolno zapominać o solidnej dawce wapnia - jak wiadomo, to właśnie on wspiera mineralizację kości i zębów oraz zapobiega osteoporozie.
Jogurt to źródło żywych kultur bakterii
Żywe kultury bakterii, które obecne są w fermentowanych produktach mlecznych - w tym jogurtach - korzystnie działają na organizm. Najbardziej znane są z rewelacyjnego działania na jelita, ponieważ pobudzają ich pracę, wspierają metabolizm oraz pomagają się im oczyścić. Oczywiście, nie wolno zapominać, że obecność prawidłowej mikroflory jelitowej jest bardzo korzystna dla odporności organizmu.