Który olej jest najlepszy?

Oleje to płynne tłuszcze. Mają szereg pozytywnych właściwości pod warunkiem, że wiesz, jak je stosować.

Każdy olej jest dobry do czegoś innego
Każdy olej jest dobry do czegoś innego123RF/PICSEL

Jednym z najważniejszych wskaźników opisujących olej jest zawartość kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Jeśli więcej jest tych pierwszych wybrany olej lepiej wykorzystywać do smażenie. W sytuacji odwrotnej lepiej spożywać go na surowo.

Do grupy pierwszej, a więc przydatnych do smażenia zalicza się olej rzepakowy i oliwę. W przypadku tej drugiej warto zwrócić jeszcze uwagę na jej rodzaj. Extra vergine lepiej sprawdzi się w sałatkach, a ta pochodząca z drugiego i trzeciego tłoczenia do smażenia.

Oleje, które lepiej spożywać na surowo pochodzą z tłoczenia sezamu, słonecznika, soi czy kukurydzy.

Czy oleje można podawać dzieciom?

Jednym z najzdrowszych olejów dla maluchów jest ten pochodzący z rzepaku. Do smażenia możemy używać oliwy z oliwek, a unikać masła. Do sałatek z powodzeniem możemy stosować oliwę z oliwek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas