Który olej jest najlepszy?
Oleje to płynne tłuszcze. Mają szereg pozytywnych właściwości pod warunkiem, że wiesz, jak je stosować.
Jednym z najważniejszych wskaźników opisujących olej jest zawartość kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Jeśli więcej jest tych pierwszych wybrany olej lepiej wykorzystywać do smażenie. W sytuacji odwrotnej lepiej spożywać go na surowo.
Do grupy pierwszej, a więc przydatnych do smażenia zalicza się olej rzepakowy i oliwę. W przypadku tej drugiej warto zwrócić jeszcze uwagę na jej rodzaj. Extra vergine lepiej sprawdzi się w sałatkach, a ta pochodząca z drugiego i trzeciego tłoczenia do smażenia.
Oleje, które lepiej spożywać na surowo pochodzą z tłoczenia sezamu, słonecznika, soi czy kukurydzy.
Czy oleje można podawać dzieciom?
Jednym z najzdrowszych olejów dla maluchów jest ten pochodzący z rzepaku. Do smażenia możemy używać oliwy z oliwek, a unikać masła. Do sałatek z powodzeniem możemy stosować oliwę z oliwek.