Reklama

Reklama

Który olej jest najlepszy?

Oleje to płynne tłuszcze. Mają szereg pozytywnych właściwości pod warunkiem, że wiesz, jak je stosować.

Jednym z najważniejszych wskaźników opisujących olej jest zawartość kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Jeśli więcej jest tych pierwszych wybrany olej lepiej wykorzystywać do smażenie. W sytuacji odwrotnej lepiej spożywać go na surowo.

Do grupy pierwszej, a więc przydatnych do smażenia zalicza się olej rzepakowy i oliwę. W przypadku tej drugiej warto zwrócić jeszcze uwagę na jej rodzaj. Extra vergine lepiej sprawdzi się w sałatkach, a ta pochodząca z drugiego i trzeciego tłoczenia do smażenia.

Oleje, które lepiej spożywać na surowo pochodzą z tłoczenia sezamu, słonecznika, soi czy kukurydzy.

Reklama

Czy oleje można podawać dzieciom?

Jednym z najzdrowszych olejów dla maluchów jest ten pochodzący z rzepaku. Do smażenia możemy używać oliwy z oliwek, a unikać masła. Do sałatek z powodzeniem możemy stosować oliwę z oliwek.


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: oleje

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje