Kuchnia andaluzyjska

Tradycyjna kuchnia andaluzyjska opiera się na dość prostych potrawach ze świeżych składników.

Paella
PaellaAFP

Owoce morza figurują jako składniki wielu zup i potrawek, takich jak "zarzuela de mariscos", ale zwykle są podawane z grilla lub "a la sal" -- pieczone w posypce z soli. Lokalną specjalnością jest smażona ryba lub owoce morza -- anchois, kałamarnica, wątłusz czy sola -- których smak zależy od świeżości połowu i jakości oleju. Najlepiej zamówić "fritura Malaquen'a", jeżeli chcemy spróbować tacy różnych rodzajów smażonych ryb.

Ponowny wzrost zainteresowania przeszłością Andaluzji z czasów Maurów spowodował triumfalny powrót takich przepisów, jak pieczeń jagnięca na miodzie. W jadłospisach restauracji na Costa del Sol można znaleźć również potrawy z innych regionów Hiszpanii, najwięcej z Kraju Basków.

Paella, hiszpańskie danie narodowe, wywodzi się z Walencji. Doprawiony do smaku szafranem ryż wzbogaca się kawałkami ryb, skorupiaków, kurczaka i wieprzowiny oraz warzywami, zapiekanymi na tradycyjnej patelni do smażenia paelli. Chociaż są miejsca, gdzie paellę przyrządza się dobrze, w większości lokali dla turystów podaje się bezkształtną żółtą masę, która nie bardzo przypomina oryginalną potrawę.

Zimowym specjałem kuchni hiszpańskiej jest "cocido", gorący garniec z ugotowanymi razem kawałkami mięsa, kurczaka, szynki, kiełbasy, warzywami, suszoną fasolą, soczewicą i ziemniakami -- aby otrzymać dwa dania, podaje się oddzielnie wywar z ryżem lub kluskami jako zupę, a na drugie mięso i warzywa.

Pamiątki kulinarne

Supermarket Hipercor w centrum handlowym Costa Marbella niedaleko Puerta Banús to zdecydowanie najlepsze miejsce, by zaopatrzyć się w prezenty i pamiątki kulinarne. Być może cała wędzona szynka "jamón serrano"okaże się za duża, ale w ofercie jest wiele mniejszych, próżniowo pakowanych specjałów kuchni hiszpańskiej. Są wśród nich różnorodne oliwki, kapary, ocet na sherry, szafran, papryka, kiełbaski, rodzynki i suszone figi.

Hiszpańskie wina -- sherry, słodkie wino z Malagi, długo leżakujące czerwone wina z Rioja i Ribera del Duero, białe wina Rueda i Rias Baixas oraz musujące wino /cava/ -- cieszą się wielkim uznaniem. Warto kupić również hiszpańskie brandy. Dobry sklep na takie zakupy to Casa Pablo w centrum Marbelli (Gomez de la Serna 2). Duży wybór oferuje też supermarket Hipercor. Po niewygórowanych cenach sprzedaje on własne marki (oznakowane nazwami winiarni z regionu). Oczywiście przed zakupem kolejnej butelki alkoholu zawsze trzeba mieć na uwadze przepisy celne.

Nowa generacja mistrzów kuchni

Dobre jedzenie w miłym otoczeniu należy do największych przyjemności pobytu na Costa del Sol. Marbella może poszczycić się szczególnie dużym wyborem restauracji, od tanich lokali przy plaży po stylowe restauracje, serwujące wspaniale przyrządzone i podane potrawy. Obok nowej generacji hiszpańskich mistrzów kuchni na Costa del Sol zjechali też licznie kucharze z innych części Europy, wzbogacając ofertę gastronomiczną. Mają oni do dyspozycji wspaniałe świeże płody ziemi andaluzyjskiej: owoce i warzywa, ryby i skorupiaki oraz wieprzowinę i jagnięcinę. Ostatnio znacznie poprawiła się też jakość wołowiny, która w przeszłości pozostawiała wiele do życzenia.

Fragment przewodnika "Costa del Sol"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Wydawnictwo Read Me
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas