Kuchnia na cały tydzień
Smaczne i sycące potrawy. Przygotujesz je bez trudu!

Rolada z szynką
Składniki
- 50 dag szpinaku
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 jajka
- łyżka mąki
- nadzienie
- 6 jajek
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- 20 dag szynki konserwowej
- 20 dag białego sera
- łyżka chrzanu
- cebula
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź, odcedź, przysmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Ostudź, dodaj roztrzepane żółtka, mąkę. Białka ubij i dodaj do masy. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. 2. Wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i zawiń w rulon. Jajka ugotuj na twardo. Posiekaj drobno oraz wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Posmaruj roladę, wyłóż szynkę i zawiń. Posmaruj białym serem wymieszanym z chrzanem, solą i pieprzem. Posyp drobno posiekaną cebulą, udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z botwiną
Składniki
- pęczek botwinki z buraczkami
- 5 dag rukoli
- pęczek rzodkiewek
- ogórek szklarniowy
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka syropu klonowego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Listki botwinki opłucz, osusz. Buraczki ugotuj. Pokrój, ułóż na talerzu. Botwinkę wymieszaj z rukolą, pokrojoną w plastry rzodkiewką i ogórkiem. 2. Wyłóż na buraczkach. Wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, syrop, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przed podaniem.

Roladki z indyka
Składniki
- 70 dag piersi indyka
- pół kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki pietruszki
- 15 dag szynki
- 20 dag śliwek suszonych
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- dwie szczypty przyprawy korzennej
- kilka ziemniaków
- natka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Pierś indyka pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną pietruszką. Plastry mięsa posmaruj masłem, ułóż plastry szynki i kilka suszonych śliwek. Zawiń i zepnij wykałaczkami. Ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. 2. Obłóż pozostałym masłem czosnkowym, podlej olejem i wodą, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Podgrzej powidła z czerwonym winem i przyprawami. Mięso podawaj z sosem, z ugotowanym ziemniakami i natką.

Kąski z kurczaka
Składniki
- pierś kurczaka
- sos sojowy
- jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- czosnek granulowany
- cebula prażona
- 10 dag kabanosów
- olej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 4 łyżki ketchupu
- czosnek
- 2 łyżki cukru
- musztarda
- łyżka wina
- łyżka octu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój, natrzyj sosem sojowym. Do miski wbij jajko, dodaj sodę, mąki, proszek do pieczenia, sól, czosnek granulowany i cebulę prażoną oraz wodę, by powstało gęste ciasto. 2. Na kabanosy nabij po kawałku kurczaka, obtocz w cieście i bułce tartej, smaż. Wymieszaj składniki sosu, odrobinę wody, gotuj 5 minut, mieszając. Podawaj do mięsa.
Przekładaniec szpinakowy

Składniki
- 30 dag polędwiczki z indyka
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka mąki
- olej
- 3,5 łyżki masła
- 50 dag szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki parmezanu
- 20 dag makaronu do lasagne
- 25 dag łososia wędzonego
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki rozbij, natrzyj solą, pieprzem. Obtocz w mące i zrumień. Szpinak i czosnek podsmaż na łyżce masła, przypraw. Dodaj śmietanę i starty parmezan. Na dnie brytfanny ułóż kilka płatów makaronu. Wyłóż połowę szpinaku, przykryj płatami, rozłóż plastry łososia, płaty makaronu resztę szpinaku i usmażonego indyka. 2. W garnku rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko. Zagotuj, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polej zapiekankę, piecz 30 minut w temp. 180°C.

Zielone spaghetti
Składniki
- 1,5 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
- sól
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- pieprz
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 50 dag makaronu spaghetti
- cukinia
Sposób przygotowania
1. Groszek ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź i przełóż do blendera. Dodaj połowę listków bazylii, czosnek, sok z cytryny, oliwę, pieprz i połowę parmezanu. Zmiksuj na gładki sos. 2. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku wg instrukcji. Wymieszaj z zielonym sosem. Podawaj z grillowanym plastrami cukinii, posyp resztą startego parmezanu.

Botwinka
Składniki
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- cebula
- 3 buraki
- pęczek botwinki
- 40 dag ziemniaków
- sól
- pieprz
- koper
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki oleju
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania
1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce, gotuj 20 minut. Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, masło, olej, gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. 2. Botwinkę i koper dobrze opłucz, pokrój drobno, wrzuć do zupy, gotuj 10 minut. Możesz ją podawać z kleksem śmietany oraz kromką razowego chleba.