Kuchnia na cały tydzień
Smaczne i sycące potrawy. Przygotujesz je bez trudu!
Rolada z szynką
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź, odcedź, przysmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Ostudź, dodaj roztrzepane żółtka, mąkę. Białka ubij i dodaj do masy. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C.
2. Wyłóż na ściereczkę, zdejmij papier i zawiń w rulon. Jajka ugotuj na twardo. Posiekaj drobno oraz wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Posmaruj roladę, wyłóż szynkę i zawiń. Posmaruj białym serem wymieszanym z chrzanem, solą i pieprzem. Posyp drobno posiekaną cebulą, udekoruj listkami bazylii.
Sałatka z botwiną
Sposób przygotowania
1. Listki botwinki opłucz, osusz. Buraczki ugotuj. Pokrój, ułóż na talerzu. Botwinkę wymieszaj z rukolą, pokrojoną w plastry rzodkiewką i ogórkiem.
2. Wyłóż na buraczkach. Wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, syrop, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę przed podaniem.
Roladki z indyka
Sposób przygotowania
1. Pierś indyka pokrój w plastry. Rozbij tłuczkiem, posyp solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną pietruszką. Plastry mięsa posmaruj masłem, ułóż plastry szynki i kilka suszonych śliwek. Zawiń i zepnij wykałaczkami. Ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym.
2. Obłóż pozostałym masłem czosnkowym, podlej olejem i wodą, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Piecz pod przykryciem 45 minut w temp. 180°C. Podgrzej powidła z czerwonym winem i przyprawami. Mięso podawaj z sosem, z ugotowanym ziemniakami i natką.
Kąski z kurczaka
Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokrój, natrzyj sosem sojowym. Do miski wbij jajko, dodaj sodę, mąki, proszek do pieczenia, sól, czosnek granulowany i cebulę prażoną oraz wodę, by powstało gęste ciasto.
2. Na kabanosy nabij po kawałku kurczaka, obtocz w cieście i bułce tartej, smaż. Wymieszaj składniki sosu, odrobinę wody, gotuj 5 minut, mieszając. Podawaj do mięsa.
Przekładaniec szpinakowy
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki rozbij, natrzyj solą, pieprzem. Obtocz w mące i zrumień. Szpinak i czosnek podsmaż na łyżce masła, przypraw. Dodaj śmietanę i starty parmezan. Na dnie brytfanny ułóż kilka płatów makaronu. Wyłóż połowę szpinaku, przykryj płatami, rozłóż plastry łososia, płaty makaronu resztę szpinaku i usmażonego indyka.
2. W garnku rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko. Zagotuj, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polej zapiekankę, piecz 30 minut w temp. 180°C.
Zielone spaghetti
Sposób przygotowania
1. Groszek ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź i przełóż do blendera. Dodaj połowę listków bazylii, czosnek, sok z cytryny, oliwę, pieprz i połowę parmezanu. Zmiksuj na gładki sos.
2. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku wg instrukcji. Wymieszaj z zielonym sosem. Podawaj z grillowanym plastrami cukinii, posyp resztą startego parmezanu.
Botwinka
Sposób przygotowania
1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce, gotuj 20 minut. Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, masło, olej, gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
2. Botwinkę i koper dobrze opłucz, pokrój drobno, wrzuć do zupy, gotuj 10 minut. Możesz ją podawać z kleksem śmietany oraz kromką razowego chleba.