Kuchnia na ostro, czyli kulinarna rozgrzewka
Dla miłośników intensywnych smaków, nie ma takiego dania, które byłoby za ostre. Jeśli masz w rodzinie lub w gronie znajomych fanów pikantnych potraw, lub właśnie to Ty jesteś ich miłośnikiem, to poniżej znajdziesz kilka przepisów, które rozgrzeją kubki smakowe do czerwoności. Dzięki produktom marki Kühne, każdy posiłek będzie przygodą i eksperymentem, a także testem, jaki poziom ostrości sprawia nam jeszcze kulinarną przyjemność.
Ostre dania mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Papryka chili oraz czosnek mają właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo wspomagają działanie układu odpornościowego. Oczywiście ostre jedzenie, jak wszystko inne, powinno być spożywane w rozsądnych ilościach. Jego nadmiar może powodować problemy żołądkowe i doprowadzić do wrzodów. Jednak pikantne potrawy, raz na jakiś czas, mogą wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie. Oto kilka przepisów dla miłośników ostrej kuchni.
Ostra Salsa
Będzie doskonałym dodatkiem do mięs i burgerów. Jej zaletą jest to, że dobierając odpowiednią ilość papryczek możemy dozować jej ostrość. Pamiętajmy jednak, że nasz organizm może przyzwyczaić się do spożywanych dań, więc tolerancja na pikantne potrawy z czasem wzrasta.
Przygotowanie:
1. Paprykę Jalapeno pokrój w drobną kostkę (im więcej papryczek, tym ostrzejszy będzie sos). Przeciśnij przez praskę czosnek. Wszystkie składniki połącz z sosem Hot Chili.
2. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Udekoruj listkiem bazylii.
Burger na ostro
Burgery to ostatnio jedne z bardzo popularnych dań. Warto nie tylko kosztować tych podawanych w restauracjach czy z food truckach, ale także spróbować przygotować je samemu w domu.
Przygotowanie:
1. Mięso mielone dobrze wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformuj burgery i podsmaż je na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Bułki przekrój na połowę. Połóż na nich liść sałaty, posmaruj sosem Steak i połóż mięso.
2. Na ciepłego burgera połóż plasterek sera, pokrojoną cebulę i korniszony. Zakryj drugą częścią bułki.
Ognista sałatka
Prosta i szybka sałatka, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi intensywnych smaków. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i całość jest już gotowa do podania.
Przygotowanie:
1. Papryki umyj i pokrój w paseczki. Dodaj oliwki i odcedzone kapary.
2. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem oraz polej ją obficie dressingiem.
Smacznego!