Reklama

Reklama

Kuchnia na ostro, czyli kulinarna rozgrzewka

Dla miłośników intensywnych smaków, nie ma takiego dania, które byłoby za ostre. Jeśli masz w rodzinie lub w gronie znajomych fanów pikantnych potraw, lub właśnie to Ty jesteś ich miłośnikiem, to poniżej znajdziesz kilka przepisów, które rozgrzeją kubki smakowe do czerwoności. Dzięki produktom marki Kühne, każdy posiłek będzie przygodą i eksperymentem, a także testem, jaki poziom ostrości sprawia nam jeszcze kulinarną przyjemność.

Ostre dania mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Papryka chili oraz czosnek mają właściwości bakteriobójcze. Dodatkowo wspomagają działanie układu odpornościowego. Oczywiście ostre jedzenie, jak wszystko inne, powinno być spożywane w rozsądnych ilościach. Jego nadmiar może powodować problemy żołądkowe i doprowadzić do wrzodów. Jednak pikantne potrawy, raz na jakiś czas, mogą wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie. Oto kilka przepisów dla miłośników ostrej kuchni.

Ostra Salsa

Będzie doskonałym dodatkiem do mięs i burgerów. Jej zaletą jest to, że dobierając odpowiednią ilość papryczek możemy dozować jej ostrość. Pamiętajmy jednak, że nasz organizm może przyzwyczaić się do spożywanych dań, więc tolerancja na pikantne potrawy z czasem wzrasta.

Reklama

Składniki

  • papryka np. Jalapeno marki Kühne
  • sos np. Hot Chili marki Kühne
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • listek bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

1. Paprykę Jalapeno pokrój w drobną kostkę (im więcej papryczek, tym ostrzejszy będzie sos). Przeciśnij przez praskę czosnek. Wszystkie składniki połącz z sosem Hot Chili.

2. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Udekoruj listkiem bazylii.

Burger na ostro

Burgery to ostatnio jedne z bardzo popularnych dań. Warto nie tylko kosztować tych podawanych w restauracjach czy z food truckach, ale także spróbować przygotować je samemu w domu.

Składniki

  • 2 łyżki sosu np. Steak marki Kühne
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg wołowego mięsa mielonego
  • 2 bułki razowe
  • papryka Chili marki Kühne
  • korniszony z czosnkiem marki Kühne
  • 2 liście sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 plasterki sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Mięso mielone dobrze wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformuj burgery i podsmaż je na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Bułki przekrój na połowę. Połóż na nich liść sałaty, posmaruj sosem Steak i połóż mięso.

2. Na ciepłego burgera połóż plasterek sera, pokrojoną cebulę i korniszony. Zakryj drugą częścią bułki.

Ognista sałatka

Prosta i szybka sałatka, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi intensywnych smaków. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i całość jest już gotowa do podania.

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kilka papryczek chili np. marki Kühne
  • dressing włoski marki np. Kühne
  • oliwki bez pestek
  • kapary
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki umyj i pokrój w paseczki. Dodaj oliwki i odcedzone kapary.

2. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem oraz polej ją obficie dressingiem.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje