Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!
Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

Meksykańska quesadilla
Składniki
- Tortille np. marki Sandra
- Kawałek piersi kurczaka
- Puszka kukurydzy np. marki Sandra
- Tarta mozzarella
- Czerwona papryka
- Słodka papryka
- Płatki chili
- 2 ząbki czosnku
- Kolendra
- Odrobina oleju do podsmażenia mięsa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy go w przyprawach, przeciśniętym przez praskę czosnku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Na tortillę kładziemy usmażonego kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i posypujemy mozzarellą. Przykrywamy drugą tortillą i zapiekamy (na elektrycznym grillu lub patelni) ogrzewając quesadille z obu stron. Kiedy ser się rozpuści kroimy potrawę w trójkąty. Zdobimy kolendrą. Możemy podawać z salsą pomidorową lub śmietaną.

Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki np. marki Sandra
- 50 g selera
- 50 g cebuli
- 50 g marchewki
- 250 ml wina białego
- 40 ml mleka 3,2%
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marchewkę, cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy mięso wołowe i wieprzowe. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni przez ok. 10 minut do momentu, aż odparuje woda. Po tym czasie dodajemy białe wino. Ponownie czekamy, aż odparuje woda (i alkohol) mieszając co jakiś czas. Jako ostatnie dodajemy pomidory. Teraz zmniejszamy ogień i pozostawiamy sos na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Co godzinę dolewamy ok. litr wody i czekamy, aż ponownie odparuje. Po tym czasie doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy mleko. Mieszamy, a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem.

Chiński stir fry
Składniki
- Cebula
- Por
- Groszek cukrowy
- Pieczarki
- Marchewka
- Garść orzeszków ziemnych
- Łyżka sosu sojowego
- Min kolby kukurydzy marki Sandra
- Makaron chow mein
- Łyżka pokrojonego świeżego imbiru
- Ząbek czosnku
- Polędwiczki z kurczaka
- Chili
- Olej
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy: marchewkę i kolbę w słupki, pieczarki przekrawamy na pół, cebulę w kostkę, pora w grube plastry. Na patelni lub woku rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki, imbir i kurczaka. Smażymy wszystko przez kilka minut. Dodajemy sos sojowy oraz chili. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy makaron. Mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Podajemy od razu po przyrządzeniu.