Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata.

Meksykańska quesadilla

Składniki

  • Tortille np. marki Sandra
  • Kawałek piersi kurczaka
  • Puszka kukurydzy np. marki Sandra
  • Tarta mozzarella
  • Czerwona papryka
  • Słodka papryka
  • Płatki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolendra
  • Odrobina oleju do podsmażenia mięsa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy go w przyprawach, przeciśniętym przez praskę czosnku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Na tortillę kładziemy usmażonego kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i posypujemy mozzarellą. Przykrywamy drugą tortillą i zapiekamy (na elektrycznym grillu lub patelni) ogrzewając quesadille z obu stron. Kiedy ser się rozpuści kroimy potrawę w trójkąty. Zdobimy kolendrą. Możemy podawać z salsą pomidorową lub śmietaną.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje