Kukurydziane rulony z korzenną nutką
Na obiad lub śniadanie

Składniki
- naleśniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 i 2/3 szkl. mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
- nadzienie
- 60 dag wiśni (bez pestek)
- 3–4 łyżki cukru żelującego
- sok z 1/2 cytryny
- po sporej szczypcie mielonych goździków i cynamonu
- 2–3 łyżki miodu lipowego albo syropu klonowego
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto na naleśniki: obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, jajka i sól. Dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut. 2. Przygotuj nadzienie: wiśnie wrzuć do miseczki. Posyp je przyprawami. Dodaj miód i sok z cytryny. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odłóż trochę całych owoców i soku z dna miseczki do dekoracji. Resztę wiśni lekko zmiksuj, tak, by w masie były pozostały kawałeczki owoców. Masę przełóż do garnka. Zasyp cukrem żelującym. Doprowadź do wrzenia. Usuń pianę, która powstanie na powierzchni. Zmniejsz płomień i gotuj 3-4 minuty, mieszając. 3. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 12 naleśników. Placki posmaruj nadzieniem, zwiń. Rulony udekoruj odłożonymi wiśniami oraz sokiem.