Reklama

Reklama

Kukurydziany placek z szynką

Pyszny i sycący!

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 8 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1–2 łyżki zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól

Składniki - farsz

  • 15 dag szynki
  • brokuł podzielony na różyczki
  • 3 oskrobane, pokrojone marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 3/4 szkl. groszku mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 10 dag fety
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki przesiej, wymieszaj z kurkumą i dużą szczyptą soli. Masło pokrój. Dodaj jajka, śmietanę i zagnieć ciasto, dosypując mąki. Wlej tyle lodowatej wody, by ciasto się zlepiło. Owiń w folię, schłodź. 

2. Ciasto rozwałkuj, wyłóż tortownicę i ponakłuwaj. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 10 minut. Nadzienie: pomidory pokrój na kawałki i wymieszaj z octem. Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na oleju. 

3. Zdejmij z gazu i gorącą wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Brokuł, marchew i groszek zblanszuj w osolonym wrzątku. Szynkę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa połącz z szynką i wyłóż je na spód ciasta. 

Reklama

4. Śmietanę wymieszaj z fetą, jajkiem, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Sosem zalej składniki w tortownicy. Piecz 30 min w 180 st. Na pierwsze 10 minut przykryj tartę folią aluminiową. 5 min przed końcem posyp tartym żółtym serem.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy