Kukurydziany placek z szynką
Pyszny i sycący!

Składniki
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 8 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1–2 łyżki zimnej wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól
- farsz
- 15 dag szynki
- brokuł podzielony na różyczki
- 3 oskrobane, pokrojone marchewki
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 3/4 szkl. groszku mrożonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- 10 dag fety
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąki przesiej, wymieszaj z kurkumą i dużą szczyptą soli. Masło pokrój. Dodaj jajka, śmietanę i zagnieć ciasto, dosypując mąki. Wlej tyle lodowatej wody, by ciasto się zlepiło. Owiń w folię, schłodź. 2. Ciasto rozwałkuj, wyłóż tortownicę i ponakłuwaj. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 10 minut. Nadzienie: pomidory pokrój na kawałki i wymieszaj z octem. Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na oleju. 3. Zdejmij z gazu i gorącą wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Brokuł, marchew i groszek zblanszuj w osolonym wrzątku. Szynkę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa połącz z szynką i wyłóż je na spód ciasta.
4. Śmietanę wymieszaj z fetą, jajkiem, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Sosem zalej składniki w tortownicy. Piecz 30 min w 180 st. Na pierwsze 10 minut przykryj tartę folią aluminiową. 5 min przed końcem posyp tartym żółtym serem.