Kukurydziany placek z szynką

Pyszny i sycący!

Placek kukurydziany
Placek kukurydziany123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki przesiej, wymieszaj z kurkumą i dużą szczyptą soli. Masło pokrój. Dodaj jajka, śmietanę i zagnieć ciasto, dosypując mąki. Wlej tyle lodowatej wody, by ciasto się zlepiło. Owiń w folię, schłodź. 

2. Ciasto rozwałkuj, wyłóż tortownicę i ponakłuwaj. Ciasto podpiecz w 180 st. przez 10 minut. Nadzienie: pomidory pokrój na kawałki i wymieszaj z octem. Cebulę obierz, poszatkuj i zeszklij na oleju. 

3. Zdejmij z gazu i gorącą wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Brokuł, marchew i groszek zblanszuj w osolonym wrzątku. Szynkę pokrój w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa połącz z szynką i wyłóż je na spód ciasta.

4. Śmietanę wymieszaj z fetą, jajkiem, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Sosem zalej składniki w tortownicy. Piecz 30 min w 180 st. Na pierwsze 10 minut przykryj tartę folią aluminiową. 5 min przed końcem posyp tartym żółtym serem.

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas