Kule faszerowane mięsem i serem
Tym obiadem zaskoczysz gości.
Składniki:
- 4 okrągłe cukinie
- 30 dag mięsa mielonego wołowowieprzowego
- 2 cebule
- 15 dag czarnych oliwek
- 20 dag sera gouda
- świeży rozmaryn
- 3 łyżki oleju
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę umyj, opłucz, pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso, sól, pieprz, wymieszaj. Smaż około 15 minut, cały czas mieszając. Cukinie umyj, odetnij górną część, wydrąż łyżeczką środek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Ser zetrzyj na tarce, oliwki pokrój w plasterki. W środkach cukini układaj farsz warstwami naprzemiennie: mięso, ser i pokrojone oliwki. Przykryj warzywa odkrojonymi końcówkami. Zapiekaj 30 minut.