Kulebiak ze szpinakiem i jajkiem
Tradycyjny smak!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 50g oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 42 g drożdży
- 1 żółtko do posmarowania
- sezam do posypania
Nadzienie:
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- sok z 1 małej cytryny
- 250 g sera ricotta
- 270 g sera feta
- sól oliwa
- 8 jaj na twardo
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką letniego mleka. Odstaw. Mąkę przesiej, wbij jajka, wlej letnie mleko, sól oraz zaczyn i dokładnie wyrób. Dodaj olej i wyrób jeszcze raz. Przykryj ściereczką i odstaw na chwilę. Szpinak rozmroź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.
2. Szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz cebulkę i przesmaż. Uduszony szpinak dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wymieszaj z serem ricotta oraz pokruszoną fetą.
3. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Jednym wyłóż okrągłą formę (spód i brzeg), rozłóż na nim połowę farszu szpinakowego, ułóż na nim jajka i przykryj je drugą częścią farszu. Całość przykryj drugim plackiem, dokładnie sklejając go z brzegiem ciasta. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, możesz posypać sezamem.
4. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.