Reklama

Reklama

Kulebiak ze szpinakiem i jajkiem

Tradycyjny smak!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50g oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 42 g drożdży
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam do posypania

Reklama

Nadzienie:

  • 1 kg mrożonego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • sok z 1 małej cytryny
  • 250 g sera ricotta
  • 270 g sera feta
  • sól oliwa
  • 8 jaj na twardo

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką letniego mleka. Odstaw. Mąkę przesiej, wbij jajka, wlej letnie mleko, sól oraz zaczyn i dokładnie wyrób. Dodaj olej i wyrób jeszcze raz. Przykryj ściereczką i odstaw na chwilę. Szpinak rozmroź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie.

2. Szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz cebulkę i przesmaż. Uduszony szpinak dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wymieszaj z serem ricotta oraz pokruszoną fetą.

3. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Jednym wyłóż okrągłą formę (spód i brzeg), rozłóż na nim połowę farszu szpinakowego, ułóż na nim jajka i przykryj je drugą częścią farszu. Całość przykryj drugim plackiem, dokładnie sklejając go z brzegiem ciasta. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, możesz posypać sezamem.

4. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje