Kuleczki wołowe w pomidorach
Wołowina – cenne źródło wartościowego białka i żelaza, szczególnie wskazana przy niedokrwistości - pisze w swojej książce M. Makarowska w książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży". Oto przepis, który poleca autorka.
Składniki:
- 150 g chudej wołowiny,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 2-3 łyżki ciepłego bulionu,
- 1 jajko,
- 4 pomidory (świeże, mrożone lub krojone bez skórki),
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lubczyk,
- listek laurowy,
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Zmiel mięso, wymieszaj z otrębami, czosnkiem, jajkiem i bulionem. Uformuj pulpeciki i przesmaż je na łyżce oleju rzepakowego. Przełóż do rondelka. Pomidory umyj, przetrzyj i zalej nimi pulpeciki. Dodaj zioła i duś przez 10 minut do miękkości. Podawaj z surówką, kaszą gryczaną i gotowanymi brokułami.