Kuleczki wołowe w pomidorach

Wołowina – cenne źródło wartościowego białka i żelaza, szczególnie wskazana przy niedokrwistości - pisze w swojej książce M. Makarowska w książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży". Oto przepis, który poleca autorka.

Tak przyrządzone mięso smakuje najlepiej.
Tak przyrządzone mięso smakuje najlepiej. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 g chudej wołowiny,
  • 2 łyżki otrąb pszennych,
  • 2-3 łyżki ciepłego bulionu,
  • 1 jajko,
  • 4 pomidory (świeże, mrożone lub krojone bez skórki),
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu lubczyk,
  • listek laurowy,
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Zmiel mięso, wymieszaj z otrębami, czosnkiem, jajkiem i bulionem. Uformuj pulpeciki i przesmaż je na łyżce oleju rzepakowego. Przełóż do rondelka. Pomidory umyj, przetrzyj i zalej nimi pulpeciki. Dodaj zioła i duś przez 10 minut do miękkości. Podawaj z surówką, kaszą gryczaną i gotowanymi brokułami.

Przepis na wyjątkowe krewetki z czosnkiemInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas