Reklama

Reklama

Kuleczki z kurczakiem

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięsne kulki zachwycą nawet wymagających smakoszy.

Czas przyrządzenia: 50 min.
Składniki dla: 4

Składniki

  • Szklanka drobnego makaronu
  • Szklanka ugotowanego kurczaka
  • Cukinia
  • Szklanka startej mozzarelli
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki tartej bułki.

1. Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 6 minut. Wrzuć na sitko i przelej zimną wodą. Odcedź i wrzuć na patelnię razem z ugotowanym kurczakiem, cukinią, mozzarellą i kwaśną śmietaną. Gotuj 3 minuty, by ser się rozpuścił. Odstaw, by danie wystygło.

Reklama

2. Uformuj dłońmi z makaronowej masy 24 kulki. W trzech osobnych miskach umieść mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą kuleczkę otocz kolejno w mące, jajku i bułce. Rozłóż na płaskim talerzu lub desce i odstaw na 15 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Spryskaj kuleczki olejem, piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawaj ze słodkim sosem chilli.

Czas przygotowania: 50 minut, 350 kcal, cena porcji: 3,5 zł, dla 4 osób.


Dowiedz się więcej na temat: Mięso drobiowe | kulki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje