Kuleczki z kurczakiem

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięsne kulki zachwycą nawet wymagających smakoszy.

Mięsne kulki z niespodzianką
Mięsne kulki z niespodzianką123RF/PICSEL

1. Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 6 minut. Wrzuć na sitko i przelej zimną wodą. Odcedź i wrzuć na patelnię razem z ugotowanym kurczakiem, cukinią, mozzarellą i kwaśną śmietaną. Gotuj 3 minuty, by ser się rozpuścił. Odstaw, by danie wystygło.

2. Uformuj dłońmi z makaronowej masy 24 kulki. W trzech osobnych miskach umieść mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko. Każdą kuleczkę otocz kolejno w mące, jajku i bułce. Rozłóż na płaskim talerzu lub desce i odstaw na 15 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Spryskaj kuleczki olejem, piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawaj ze słodkim sosem chilli.

Czas przygotowania: 50 minut, 350 kcal, cena porcji: 3,5 zł, dla 4 osób.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas