Reklama

Reklama

Kulinarne abc

Sprawdzone rady!

Gęsta zupa kremowa

Kremowa zupa może być jedynie udekorowana śmietaną. Jej gęstość zależy bowiem od ilości zmiksowanych warzyw. Jeśli jednak użyłaś zbyt dużo wywaru, dodaj do niego ugotowane ziemniaki. Do zupy możesz również wrzucić pozbawioną skórki kromkę pieczywa.

Gotowanie warzyw

Reklama

Przeznaczone do gotowania warzywa (marchew, pietruszkę, seler) krój na podobnej wielkości kawałki. W przeciwnym razie jedne się rozgotują, a inne pozostaną twarde. Najpierw też wrzucaj do wody łodygi, a potem różyczki (brokułu, kalafiora).

Pyszne zrazy wołowe

Do wołowiny tradycyjnie dodaje się posiekaną cebulę, surowy albo wędzony boczek oraz kiszone lub konserwowe ogórki. Niektóre gospodynie boczek zastępują pokrojonymi w paski parówkami. Przed nałożeniem farszu do roladek mięso warto też posmarować odrobiną pikantnej musztardy.

Sos ziołowy do sałatek

Możesz go zrobić na bazie klasycznego vinegretu. Smak i aromat sosu będą jednak zależały od ziół, które wybierzesz. Nie ograniczaj się do natki, szczypiorku i koperku. Przygotuj własną kompozycję, dobierając ją do składników sałatki. Jeśli np. bazą dania jest łosoś lub awokado, do sosu możesz dodać drobno posiekaną lub zmiksowaną kolendrę. Całość dopraw sokiem z limonki.

Sposób na kotlety

Zanim zaczniesz rozbijać mięso na kotlety, przykryj je kawałkiem folii spożywczej. Dzięki temu nie naruszysz delikatnej struktury mięsa i... nie pobrudzisz szafek kuchennych

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje