Kulinarny hit czasów PRL-u. Ten babciny przepis wykonasz za grosze
Marchewka z groszkiem to znany od dawien dawna dodatek do obiadu, mający wielu miłośników. Składniki są tanie, przygotowanie proste, a smak niepowtarzalny. Jak przygotować marchewkę z groszkiem w tradycyjny sposób, a jak przyrządzić w wersji odchudzonej? Zapewniamy, że w obu wariantach smakuje naprawdę świetnie.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Marchewka z groszkiem popularność zdobyła za czasów PRL-u, kiedy to była kulinarnym hitem - przepis na tę potrawę można była znaleźć w większości kulinarnych książek. Chociaż bazowymi produktami do przygotowania tego dodatku obiadowego są marchewka oraz groszek zielony, w głównej mierze to właśnie pozostałe składniki wpływają na jego finalny smak i sprawiają, że jest tak uwielbiany przez Polaków. Konieczne są przyprawy, a także zasmażka, która nadaje kremową konsystencją.
Zobacz też: Dania rodem z PRL-u. O jakich warto przypomnieć?
Marchewka z groszkiem - z czym jeść?
Marchewka z groszkiem pasuje do wielu potraw - idealnie sprawdzi się w towarzystwie różnego rodzaju pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, jajek sadzonych serwowanych z ziemniakami, ryżu, klusek śląskich, kopytek czy kasz. Będzie również idealna do wiosenno-letnich obiadów - wówczas zachęcamy, aby korzystać ze świeżego, zielonego groszku.
Jak przygotować tradycyjną marchewkę z groszkiem na ciepło?
Aby przygotować marchewkę z groszkiem na ciepło, wystarczy zakupić mrożone warzywa, które dostaniesz w każdym sklepie za niewielkie pieniądze. Upewnij się jednak wcześniej, że nie zawierają one dodatkowych przypraw i polepszaczy smaku. Jak przygotować tradycyjną marchewkę z groszkiem?
- 500 g marchewki
- 200 g groszku mrożonego lub konserwowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 100 ml wody lub bulionu
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- W przypadku świeżych warzyw, marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie umieścić w garnku i zalać wodą.
- Doprawić solą i cukrem, gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
- Marchewkę odcedzić, dodać do niej ugotowany lub konserwowy groszek.
Zasmażka:
Mąkę wsypać na rozgrzane na patelni masło, mieszać przed około minutę. Zasmażkę dodać do marchewki z groszkiem i połączyć wszystkie składniki.
Marchewka z groszkiem w wersji odchudzonej
Mamy też dobrą informację dla tych, którzy dbają o smukłą sylwetkę lub są w trakcie diet odchudzających, a także osób niejedzących produktów odzwierzęcych. Jest możliwość wykonania marchewki z groszkiem w wersji fit. Oto co będzie potrzebne do jej przygotowania.
- Marchewkę i groszkiem wrzucić do garnka, wlać 100 ml bulionu lub wody, całość gotować na małej mocy palnika pod przykryciem, przez około 15 minut.
- Nerkowce, płatki drożdżowe, mąkę oraz pozostałą część wywaru warzywnego lub wody zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.