Kulinarny hit czasów PRL-u. Ten babciny przepis wykonasz za grosze

Marchewka z groszkiem to prosty dodatek, którego przygotowanie zajmie niewiele czasu
Marchewka z groszkiem to prosty dodatek, którego przygotowanie zajmie niewiele czasuINTERIA.PL

Marchewka z groszkiem - z czym jeść?

Jak przygotować tradycyjną marchewkę z groszkiem na ciepło?

  • 500 g marchewki
  • 200 g groszku mrożonego lub konserwowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 100 ml wody lub bulionu
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  1. W przypadku świeżych warzyw, marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie umieścić w garnku i zalać wodą.
  2. Doprawić solą i cukrem, gotować przez ok. 15 minut do miękkości.
  3. Marchewkę odcedzić, dodać do niej ugotowany lub konserwowy groszek.
Zasmażka dodana do marchewki z groszkiem wpływa na jej kremową konsystencję
Zasmażka dodana do marchewki z groszkiem wpływa na jej kremową konsystencję123RF/PICSEL

Marchewka z groszkiem w wersji odchudzonej

Składniki

  • 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 250 ml wody lub domowego wywaru warzywnego
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
4 osób
  1. Marchewkę i groszkiem wrzucić do garnka, wlać 100 ml bulionu lub wody, całość gotować na małej mocy palnika pod przykryciem, przez około 15 minut.
  2. Nerkowce, płatki drożdżowe, mąkę oraz pozostałą część wywaru warzywnego lub wody zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Powstały płyn wlać do garnka z warzywami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość gotować bez przykrycia jeszcze przez kilka minut, do momentu gdy sos  zgęstnieje.
Mieszkańcy Krakowa cieszą się z nowego miejsc. Zakrzówek pęka w szwachKarolina BurdaINTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?