Kulinarny promyk słońca na jesień

Cytrynowa zupa z cukinii może "osłodzić" niejedno jesienne popołudnie. Ta zupa-krem z sezonowej cukinii, jaką proponuje Marta Dymek, nie tylko smakiem, ale i wyglądem może przywołać letnie wspomnienia. Aby nie była wodnista, wystarczy zagęścić ją ziemniakami.

Krem z cukinii
Krem z cukinii123RF/PICSEL

- Krem z cukinii: niby prosta sprawa, a jednak najczęściej wychodzi wodnisty i grudkowaty. Aby temu zaradzić, można dodać do zupy mleko roślinne, śmietankę kokosową albo kawałek poczciwego ziemniaka - zauważa na swoim blogu "Jadłonomia" Marta Dymek.

Innymi jej sposobami na zagęszczenie zupy jest łyżka kaszy jaglanej, garść mąki z ciecierzycy bądź pół szklanki ugotowanej ciecierzycy. Jednak to ziemniak jest faworytem. Jej zdaniem idealnie zagęści zupę, doda jej kremowego smaku i nie przyćmi delikatnego aromatu cukinii.

Miłośniczka wege-gotowania, choć przekonuje, że sierpniowe cukinie można wykorzystać na wiele sposobów (począwszy od ketchupu, poprzez spaghetti, po prostą pastę do chleba), szczególnie gorąco zachęca do wypróbowania zupy-kremu z cukinii z cytrynową nutą. Czyż nie brzmi jak promyk słońca, który idealnie sprawdzi się na jesiennym stole? Ponadto, jak przekonuje Dymek, zupę robi się szybko i prosto.

Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji zupy to: kg żółtej cukinii, 200 g ziemniaków, pół łyżeczki kurkumy, kilka plasterków papryczki chili, skórka otarta z połowy cytryny, oliwa z oliwek, pół litra bulionu warzywnego, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sól oraz czarny pieprz.

Przygotowanie zupy zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia na grube plastry cukinii. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa. Dodajemy do nich skórkę cytrynową, kurkumę oraz papryczkę chili. Następnie wszystko należy wymieszać i podsmażać na niewielkim ogniu przez 10 minut. Dymek sugeruje, by pod koniec tego procesu wyłowić kilka plasterków cukinii i odłożyć je na później - przydadzą się do podania zupy.

Po 10 minutach podsmażone warzywa zalewamy bulionem i całość gotujemy przez kolejne 5 do 8 minut. "Kiedy warzywa będą bardzo miękkie, zblendować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem. Podawać z plasterkami podsmażonej cukinii, obsypane czarnym sezamem oraz natką kolendry lub pietruszki" - instruuje Dymek.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas