Kulki z rodzynkami
Na podwieczorek.

Składniki na 6 porcji:
- 2 szkl. mąki, - 20 dag rodzynek, - 3 łyżki masła, - 2 łyżki winiaku, - 8 dag drożdży, - 1/2 szklanki ciepłego mleka, - jajko, cukier puder, - 1/4 szkl. cukru, - olej lub smalec do smażenia.
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Odcedzić, polać winiakiem. Do mąki dodawać powoli stopione masło, drożdże, jajko i cukier. Dokładnie zagnieść ciasto, odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około pół godziny ciasto ponownie wyrobić, dodać rodzynki, zagnieść i odstawić na 15 minut. Poczekać, aż wyrośnie. Nabierać ciasto łyżką oprószoną mąką, formować dłonią kulki. Kłaść je na gorący tłuszcz i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Osączyć i posypać cukrem pudrem. Porcja - 360 kcal Czas przygotowania: 70 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".