Kulki ziemniaczane
Ziemniaki na obiad można zaserwować na wiele sposobów. Jeśli nudzą cię warianty w rodzaju frytek czy klasycznych ziemniaków z wody, koniecznie wypróbuj złociste kulki.

Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 żółtko jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta (do panierowania)
- olej do smażenia
- sól, pieprz + przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.2. Ugotowane przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem w misce.3. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy żółtko, przyprawy i mąkę. Mieszamy, masę wyrabiamy zwilżonymi palcami, formujemy kulki wielkości małych mandarynek (można mniejsze). Kulki obtaczamy w bułce tartej.4. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kulki na złoto.