Kurczak a'la gyros na talerzu
Zdrowsza wersja popularnego dania typu fast-food. W tym uproszczonym wariancie mięso z dodatkami zamiast do wnętrza bułki trafia prosto na talerz - jest szybciej, a kto wie, czy nie smaczniej?

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała czerwona cebula
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczko soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju aż do zrumienienia.2. Kroimy warzywa w plasterki (cebulę w piórka/w krążki).3. Sos: jogurt naturalny łączymy z łyżką majonezu, łyżeczką musztardy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, doprawiamy całość pieprzem, mieszamy, chłodzimy.4. Wykładamy na talerze mięso i warzywa, które lekko solimy, dokładamy ulubione dodatki (frytki, pieczone ziemniaczki, etc.), zalewamy schłodzonym sosem.