Reklama

Reklama

Kurczak a'la gyros na talerzu

Zdrowsza wersja popularnego dania typu fast-food. W tym uproszczonym wariancie mięso z dodatkami zamiast do wnętrza bułki trafia prosto na talerz - jest szybciej, a kto wie, czy nie smaczniej?

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczko soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros

1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno, posypujemy przyprawą kebab-gyros i smażymy na oleju aż do zrumienienia.

2. Kroimy warzywa w plasterki (cebulę w piórka/w krążki).

3. Sos: jogurt naturalny łączymy z łyżką majonezu, łyżeczką musztardy, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, doprawiamy całość pieprzem, mieszamy, chłodzimy.

4. Wykładamy na talerze mięso i warzywa, które lekko solimy, dokładamy ulubione dodatki (frytki, pieczone ziemniaczki, etc.), zalewamy schłodzonym sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje