Kurczak curry
Kurczak curry to pyszny obiad w nieco orientalnym stylu. Przygotujesz go bez trudu, z prostych i tanich składników. Kurczaka curry można serwować na wiele różnych sposobów - my prezentujemy jeden z najbardziej klasycznych wariantów. Jeśli chcesz, możesz go łatwo zmodyfikować dodatkami, które akurat masz w lodówce.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szklanka napoju/mleka kokosowego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- kawałek imbiru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
- dowolna zielenina
Kurczak curry - sposób przygotowania
1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych włókien i kroimy dość drobno.
2. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy (garam masala, curry, kurkuma, szczypta soli), mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Smażymy warzywa razem, co jakiś czas mieszając.
4. Po upływie kilku minut dodajemy do curry kurczaka, smażymy wszystko razem. Po kolejnych kilku minutach dodajemy rozgniecione ząbki czosnki i starty imbir. Mieszamy, smażymy wszystko jeszcze ok. 10 min., pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i pół szklanki wody. Łączymy wszystko razem i smażymy 5 min., pod koniec dodajemy sok z cytryny/limonki.
5. Posypujemy kurczaka curry zieleniną, podajemy z ryżem (basmati lub dzikim).
Jeśli chcesz więcej inspiracji, sprawdź też curry z kurczakiem
Innym pomysłem na obiad jest też sałatka z kurczakiem curry
Spróbuj także kurczaka curry z warzywami
* * *
Zobacz także: