Reklama

Reklama

Kurczak curry

Pyszny obiad w nieco orientalnym stylu. Kurczaka curry można serwować na wiele różnych sposobów, my prezentujemy jeden z najbardziej klasycznych wariantów.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka napoju/mleka kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kawałek imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • dowolna zielenina

1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych włókien i kroimy dość drobno.

2. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy (garam masala, curry, kurkuma, szczypta soli), mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Smażymy warzywa razem, co jakiś czas mieszając.

4. Po upływie kilku minut dodajemy kurczaka, smażymy wszystko razem. Po kolejnych kilku minutach dodajemy rozgniecione ząbki czosnki i starty imbir. Mieszamy, smażymy wszystko jeszcze ok. 10 min., pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i pół szklanki wody. Łączymy wszystko razem i smażymy 5 min., pod koniec dodajemy sok z cytryny/limonki.

5. Posypujemy całość zieleniną, podajemy z ryżem (basmati lub dzikim).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje