Kurczak faszerowany grzybami
Jesienny obiad po grzybobraniu.
- 4 filety z kurczaka,
- 1 cebula,
- 30 dag grzybów,
- 10 dag startego parmezanu,
- 150 ml bulionu drobiowego,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- sok z cytryny,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- 1 brokuł
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. W garnku lekko rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, często mieszając. Dodać grzyby, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Całość dusić, mieszając około 20 minut. Gdy chwilkę ostygną, wymieszać z parmezanem.
2. Filety umyć, osuszyć, wyciąć w nich kieszonki. Skropić sokiem z cytryny. Napełnić farszem, spiąć dokładnie wykałaczkami.
3. Rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać bulion, dusić około 15 minut. Ugotować brokuły w lekko osolonej wodzie lub na parze.