Kurczak i wartości odżywcze, czyli dlaczego warto uwzględnić drób w diecie
Mięso z kurczaka to wartościowe źródło białka oraz wielu niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Jest niskokaloryczne, więc doskonale sprawdza się w diecie sportowców, osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz będących na diecie. Co jeszcze warto wiedzieć o kurczaku? Jakie są jego wartości odżywcze i kto powinien jeść drób?
Statystyki pokazują, że spożycie drobiu w Polsce wciąż wzrasta. Według aktualnych danych każdy z nas zjada rocznie około 30 kilogramów drobiu, a bezsprzecznym liderem w tym zestawieniu jest kurczak, którego można przyrządzać na wiele sposobów i który jest bogaty w wartości odżywcze.
Jakie wartości odżywcze ma kurczak?
Drób to mięso zalecane przez dietetyków oraz specjalistów od zdrowego żywienia. Zawiera dużo białka, będącego głównym budulcem mięśni, a ponadto dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do zbilansowanej diety. Nawet średniej wielkości pierś z kurczaka może pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy z grupy B, takie jak niacyna (B3) czy pirydoksyna (B6) i to aż w około 85 procentach.
Związki te odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój w okresie dziecięcym, regulują pracę układu nerwowego i wpływają pozytywnie na kondycję psychiczną. Witamina B3 pełni istotną funkcję w procesie metabolizmu białek, tłuszczy oraz węglowodanów, ponadto reguluje poziom cholesterolu i rozszerza naczynia krwionośne. Z kolei witamina B6 odpowiada za transport tlenu wewnątrz organizmu, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i pracę serca, a także wzmacnia odporność.
Dlaczego warto jeść kurczaka?
Wartości odżywcze kurczaka są wręcz imponujące - w jego mięsie znajdziemy cały zestaw cennych składników mineralnych, takich jak cynk, magnes, potas czy selen. Każdy z nich odgrywa istotną rolę w procesach zachodzących wewnątrz naszego organizm. Cynk, na przykład, wchodzi w skład aż 80 enzymów, uczestniczy w procesie trawienie białek, tłuszczów oraz węglowodanów, a także reguluje pracę trzustki i grasicy. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie cukrzycy oraz niedoczynności tarczycy.
W mięsie kurczaka zawarty jest także magnez, który stabilizuje pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Składnik ten poprawia trawienie i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, co więcej rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Potas z kolei poprawia koncentrację i koordynuje pracę mięśni. Jego niedobór może przejawiać się ciągłym zmęczeniem, skurczami mięśni lub obrzękiem rąk i nóg. Natomiast selen to związek chroniący komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem nowotworów. Selen minimalizuje ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych wynikających z przemęczenia, a także wspiera naturalną odporność organizmu.
Mięso z kurczaka - kto powinien je jeść?
Mięso kurczaka to doskonałe źródło sycącego i łatwo przyswajalnego białka, będącego głównym budulcem mięśni oraz czynnikiem umożliwiającym regenerację uszkodzonych tkanek w organizmie. Co więcej, jest ono lekkostrawne i nie zawiera dużo kalorii, więc właściwie przyrządzone może być stałym elementem diety odchudzającej. W 100 gramach pozbawionej skórki piersi kurczaka znajdziemy zaledwie 99 kilokalorii, czyli aż o kilka razy mniej niż w tej samej ilości mięsa wieprzowego. Z tego samego powodu drób poleca się także osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu oraz mającym problemy z układem krążenia.
Po kurczaka sięgać powinny nie tylko osoby aktywne, ale również dzieci, seniorzy i kobiety w ciąży. Delikatna struktura mięsa drobiowego sprawia, że jest ono lekkostrawne i łatwo przyswajalne dla organizmu. Z uwagi na te zalety, kurczak jest z reguły pierwszym mięsem włączanym do jadłospisu niemowląt oraz głównym elementem diety kobiet będących w ciąży, które zwracają uwagę na kaloryczność i wartości odżywcze swoich posiłków. Kurczaka mogą jeść także osoby o wrażliwym przewodzie trawiennym i cierpiące na niestrawności pokarmowe. Drób powinny docenić także osoby starszy, które z uwagi na zmiany zachodzące w ich organizmie, potrzebują pokarmu lekkostrawnego, a jednocześnie bogatego w składniki odżywcze wspierające jego funkcjonowanie.
Czy mięso kurczaka zawiera hormony i antybiotyki?
Pomimo tak wielu istotnych wartości odżywczych kurczaka, wiele osób wciąż odnosi się do niego niechętnie. Dzieje się tak za sprawą przekonania, że do chowu kurcząt wciąż używa się specjalnych hormonów i antybiotyków, mających przyspieszyć wzrost zwierząt oraz zwiększyć ich masę mięśniową. Na szczęście jest to mit, który spokojnie możemy włożyć między bajki.
Zarówno prawo polskie, jak i unijne surowo zakazują podawania kurczętom hormonów, a stosowanie antybiotyków możliwe jest tylko w określonych przypadkach, na przykład, gdy zwierzę jest poważnie chore. Leczenie kurcząt antybiotykami podlega też ścisłej kontroli weterynaryjnej, wielu procedurom i ograniczeniom, a osobniki, którym je podawano muszą przejść okres karencji przed ubojem. Zgodnie z prawem, od momentu zakończenia kuracji antybiotykowej do uboju musi upłynąć pewien czas, niezbędny do całkowitego rozkładu pozostałości antybiotyków w organizmie. Polskie i europejskie prawo zabrania także podawania kurczętom hormonów oraz jakichkolwiek stymulatorów wzrostu. Za wykrycie środków farmakologicznych w mięsie grożą wysokie kary. Właściciel fermy, w której je wykryto zobowiązany jest zapłacić grzywnę sięgającą nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, a całe niespełniające standardów mięso trafia do utylizacji.
Kurczaki zagrodowe, czyli jak kupować drób
Aby mieć pewność, że kupowane przez nas mięso wyprodukowano zgodnie z prawnymi wytycznymi, warto wybierać tylko produkty oznaczone odpowiednim certyfikatem. Atesty dają gwarancję, że produkcja mięsa na całym etapie przebiegała zgodnie z przyjętymi normami i procedurami, a kurczętom podawano paszę bez hormonów i antybiotyków.
Dobrą propozycją dla każdego, kto troszczy się o jakość oraz wartość odżywczą swoich posiłków jest mięso z kurczaka zagrodowego. Tym, co je wyróżnia jest przede wszystkim wyjątkowy smak, jeszcze mniejsza zawartość tłuszczu i cieńsza skórka. Chowem Kurczaków Zagrodowych zajmuje się obecnie kilkanaście gospodarstw z Podlasia.
Co więcej, zwierząt tych nie przetrzymuje się w kurnikach. Chów przebiega w specjalnych warunkach, na otwartej zagrodzie, gdzie kurczęta mają możliwość ruchu i realizowania swoich naturalnych, instynktownych zachowań. Podczas chowu nie podaje się im także żadnych antybiotyków, więc jest to w pełni naturalny produkt o najwyższej jakości.