Kurczak na letni obiad

Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem123RF/PICSEL

Zapiekanka z estragonem

Składniki

  • 1/2 kg kurczaka
  • oliwa, sól
  • cytryna
  • bakłażan, pieprz
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • 120 g soczewicy z puszki
  • 2 tosty
  • estragon
4 porcji

Sposób przygotowania

Zapiekanka pasterskaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Kurczak curry
Kurczak curry123RF/PICSEL

Curry z piersi kurczaka

Składniki

  • 2 duże piersi kurczaka
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g zielonej fasolki
  • strąk chili
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki cukru palmowego (lub innego)
  • limonka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • kolendra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jak zrobić kurczaka curry?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Roladki w panierce
Roladki w panierce123RF/PICSEL

Serowe roladki w chrupiącej panierce

Składniki

  • 6 filetów z kurczaka
  • po 6 plastrów szynki i żółtego sera
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Udka z miodem
Udka z miodem123RF/PICSEL

Limonkowe udka z miodem

Składniki

  • 4 duże udka kurczaka
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • pół łyżeczki skórki otartej z limonki
  • po łyżce miodu i sosu sojowego
  • płatki chili i sól do smaku
  • kilka gałązek kolendry lub natki do dekoracji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiAgnieszka MaciaszekInteria.tv
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?