Kurczak na letni obiad
Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!
Zapiekanka z estragonem
Sposób przygotowania
Mięso (np. pałki) opłucz, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj przeciśnięty czosnek, pokrojonego bakłażana, cukinię oraz paprykę. Smaż 10 min.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wsyp osączoną soczewicę. Dodaj łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz łyżeczkę soku cytrynowego. Wsyp 1-2 łyżki posiekanego estragonu. Całość oprósz solą oraz pieprzem, wymieszaj. Zapiekaj 30 min w temp. 190 st. C.
Tosty pokrój w dużą kostkę, skrop oliwą, wymieszaj. Posyp danie. Zapiekaj jeszcze 10 minut.
Curry z piersi kurczaka
Sposób przygotowania
Mięso kurczaka umyj, oczyść z błonek, pokrój na nieduże kawałki. Czosnek pozbaw osłonek, posiekaj w plasterki. Obraną szalotkę pokrój w piórka, oczyszczone chili w krążki. Opłucz fasolkę. Odetnij końcówki. Strąki przekrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj. Odlej na sicie.
W woku lub rondlu rozgrzej olej, dodaj curry. Smaż 30 sek. Wrzuć czosnek i mięso, smaż 2 minuty. Dodaj szalotkę i chili, smaż kolejne 2 min. Wrzuć fasolkę, wlej mleko kokosowe. Dodaj cukier i sos sojowy. Duś około 10 min, aż sos się zredukuje. Dopraw danie solą, pieprzem i sokiem z limonki. Posyp kolendrą.
Serowe roladki w chrupiącej panierce
Sposób przygotowania
Filety oczyść, przykryj folią i delikatnie rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułóż po plastrze szynki i sera. Zwiń roladki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajka wbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą z parmezanem lub grana padano (ewentualnie użyj innego twardego sera).
Roladki zanurzaj w jajku, panieruj w bułce z serem. Ułóż je na blasze, skrop oliwą lub olejem. Piecz około 25 minut.
Limonkowe udka z miodem
Sposób przygotowania
Udka umyj, poporcjuj, lekko posól. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju po 5-7 min z każdej strony. Odłóż na bok. Na tej samej patelni przesmaż starty imbir. Po 1-2 minutach dodaj sok oraz skórkę z limonki, miód, sos sojowy i szczyptę chili. Wymieszaj.
Do powstałego sosu włóż przesmażone udka kurczaka. Przykryj naczynie i duś całość do miękkości ok. 30 minut, na małym ogniu. Gdy kurczak będzie już miękki, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, żeby odparować nadmiar sosu. Przed podaniem posyp listkami kolendry lub natki.