Reklama

Reklama

Kurczak na letni obiad

Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

Zapiekanka z estragonem

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 kg kurczaka
  • oliwa, sól
  • cytryna
  • bakłażan, pieprz
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • 120 g soczewicy z puszki
  • 2 tosty
  • estragon

Sposób przygotowania

Mięso (np. pałki) opłucz, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj przeciśnięty czosnek, pokrojonego bakłażana, cukinię oraz paprykę. Smaż 10 min. 

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wsyp osączoną soczewicę. Dodaj łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz łyżeczkę soku cytrynowego. Wsyp 1-2 łyżki posiekanego estragonu. Całość oprósz solą oraz pieprzem, wymieszaj. Zapiekaj 30 min w temp. 190 st. C. 

Tosty pokrój w dużą kostkę, skrop oliwą, wymieszaj. Posyp danie. Zapiekaj jeszcze 10 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje