Kurczak na letni obiad

Tajskie przyprawy, świeże zioła i śródziemnomorskie warzywa, a do tego piersi, pałki lub udka i... pyszne wakacyjne danie gotowe!

Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem123RF/PICSEL

Zapiekanka z estragonem

Sposób przygotowania

Mięso (np. pałki) opłucz, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj przeciśnięty czosnek, pokrojonego bakłażana, cukinię oraz paprykę. Smaż 10 min. 

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wsyp osączoną soczewicę. Dodaj łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz łyżeczkę soku cytrynowego. Wsyp 1-2 łyżki posiekanego estragonu. Całość oprósz solą oraz pieprzem, wymieszaj. Zapiekaj 30 min w temp. 190 st. C. 

Tosty pokrój w dużą kostkę, skrop oliwą, wymieszaj. Posyp danie. Zapiekaj jeszcze 10 minut.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Kurczak curry
Kurczak curry123RF/PICSEL

Curry z piersi kurczaka

Sposób przygotowania

Mięso kurczaka umyj, oczyść z błonek, pokrój na nieduże kawałki. Czosnek pozbaw osłonek, posiekaj w plasterki. Obraną szalotkę pokrój w piórka, oczyszczone chili w krążki. Opłucz fasolkę. Odetnij końcówki. Strąki przekrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj. Odlej na sicie. 

W woku lub rondlu rozgrzej olej, dodaj curry. Smaż 30 sek. Wrzuć czosnek i mięso, smaż 2 minuty. Dodaj szalotkę i chili, smaż kolejne 2 min. Wrzuć fasolkę, wlej mleko kokosowe. Dodaj cukier i sos sojowy. Duś około 10 min, aż sos się zredukuje. Dopraw danie solą, pieprzem i sokiem z limonki. Posyp kolendrą. 

Jak zrobić kurczaka curry?Interia Kulinaria
Roladki w panierce
Roladki w panierce123RF/PICSEL

Serowe roladki w chrupiącej panierce

Sposób przygotowania

Filety oczyść, przykryj folią i delikatnie rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa ułóż po plastrze szynki i sera. Zwiń roladki. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajka wbij do miseczki, rozkłóć widelcem. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą z parmezanem lub grana padano (ewentualnie użyj innego twardego sera). 

Roladki zanurzaj w jajku, panieruj w bułce z serem. Ułóż je na blasze, skrop oliwą lub olejem. Piecz około 25 minut.

Roladki z kurczaka z suszoną śliwkąInteria Kulinaria
Udka z miodem
Udka z miodem123RF/PICSEL

Limonkowe udka z miodem

Sposób przygotowania

Udka umyj, poporcjuj, lekko posól. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju po 5-7 min z każdej strony. Odłóż na bok. Na tej samej patelni przesmaż starty imbir. Po 1-2 minutach dodaj sok oraz skórkę z limonki, miód, sos sojowy i szczyptę chili. Wymieszaj. 

Do powstałego sosu włóż przesmażone udka kurczaka. Przykryj naczynie i duś całość do miękkości ok. 30 minut, na małym ogniu. Gdy kurczak będzie już miękki, zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, żeby odparować nadmiar sosu. Przed podaniem posyp listkami kolendry lub natki.

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas