Kurczak pieczony z suszonymi śliwkami i morelami - Władysław
kurczak, przyprawy, suszone śliwki, suszone morele, słodki, biały wermut
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami w/g własnych potrzeb, również wewnątrz ( ja robię mieszankę z soli, pieprzu, jarzynki, majeranku i mieszanki ziołowej ). Wnętrze kurczaka wypełnić pół na pół suszonymi śliwkami bez pestek i suszonymi morelami, (możma też dodać rozgniecione orzechy włoskie), następnie wlać około 75g słodkiego białego wermutu i zaszyć bawełnianą nitką. Tak przygotowanego kurczaka włożyć do brytwanny z przykryciem i piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, zdejmując pod koniec pieczenia pokrywę i polewając stopionym masłem, by skórka przyrumieniła się. Jest znakomity. Życzę smacznego.