Reklama

Kurczak pieczony z ziemniakami

Gdy z piekarnika bucha aromat tego dania, trudno się doczekać, kiedy będzie gotowe. Wypróbuj koniecznie przepis Tomasza Jakubiaka, szefa kuchni w autorskiej restauracji Gar Jakubiaka.

Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 12 podudzi, tzw. pałek, z kurczaka
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1/4 szkl. soku z cytryny
  • 1/4 szkl. soku z pomarańczy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki ulubionego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 80 ml czystej wódki
  • świeży tymianek
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 10 pomidorków cherry

Sposób przygotowania:

1. Podudzia kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Potem posyp je słodką  i ostrą papryką oraz kolendrą i solą. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso.

2. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, delikatnie zeskrob skórkę i pokrój na połówki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny i sok z pomarańczy. Dodaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wódkę. Wymieszaj. Do tego dołóż ziemniaki, pomidory i mięso. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc.

3. Zamarynowane składniki przełóż do brytfanki. Piecz przez 40 minut w temp. 160 st. Przed podaniem posyp danie posiekanym świeżym tymiankiem.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: kurczak pieczony
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy