Kurczak pieczony z ziemniakami
Gdy z piekarnika bucha aromat tego dania, trudno się doczekać, kiedy będzie gotowe. Wypróbuj koniecznie przepis Tomasza Jakubiaka, szefa kuchni w autorskiej restauracji Gar Jakubiaka.

Składniki
- 12 podudzi, tzw. pałek, z kurczaka
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1/4 szkl. soku z cytryny
- 1/4 szkl. soku z pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki ulubionego miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kolendry
- sól
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
- 80 ml czystej wódki
- świeży tymianek
- 1 kg młodych ziemniaków
- 10 pomidorków cherry
Sposób przygotowania:
1. Podudzia kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Potem posyp je słodką i ostrą papryką oraz kolendrą i solą. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. 2. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, delikatnie zeskrob skórkę i pokrój na połówki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny i sok z pomarańczy. Dodaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wódkę. Wymieszaj. Do tego dołóż ziemniaki, pomidory i mięso. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc.
3. Zamarynowane składniki przełóż do brytfanki. Piecz przez 40 minut w temp. 160 st. Przed podaniem posyp danie posiekanym świeżym tymiankiem.