Kurczak pieczony z ziemniakami
Gdy z piekarnika bucha aromat tego dania, trudno się doczekać, kiedy będzie gotowe. Wypróbuj koniecznie przepis Tomasza Jakubiaka, szefa kuchni w autorskiej restauracji Gar Jakubiaka.
Sposób przygotowania:
1. Podudzia kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Potem posyp je słodką i ostrą papryką oraz kolendrą i solą. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso.
2. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, delikatnie zeskrob skórkę i pokrój na połówki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny i sok z pomarańczy. Dodaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wódkę. Wymieszaj. Do tego dołóż ziemniaki, pomidory i mięso. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc.
3. Zamarynowane składniki przełóż do brytfanki. Piecz przez 40 minut w temp. 160 st. Przed podaniem posyp danie posiekanym świeżym tymiankiem.