Kurczak po prowansalsku

Przygotuj na obiad. Domownicy będą zachwyceni!

Kurczak pieczony
Kurczak pieczony123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Tymianek opłucz, dobrze osusz. Od 8 gałązek oderwij listki i posiekaj je. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, pokrój na duże kawałki. Polej je 3 łyżkami oleju. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem, oprósz solą. Cytryny sparz, wytrzyj do sucha. Jedną ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach, a drugą pokrój w cienkie plasterki. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Potem natrzyj ją solą i pieprzem (w środku oraz na zewnątrz). Do środka tuszki włóż 2 gałązki tymianku oraz całą cytrynę. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną, bawełnianą nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj pozostałym olejem. Obłóż ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Dodaj resztę tymianku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się. Przed podaniem danie posyp bazylią.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas