Kurczak po prowansalsku
Przygotuj na obiad. Domownicy będą zachwyceni!
Sposób przygotowania
Tymianek opłucz, dobrze osusz. Od 8 gałązek oderwij listki i posiekaj je. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, pokrój na duże kawałki. Polej je 3 łyżkami oleju. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem, oprósz solą. Cytryny sparz, wytrzyj do sucha. Jedną ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach, a drugą pokrój w cienkie plasterki. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Potem natrzyj ją solą i pieprzem (w środku oraz na zewnątrz). Do środka tuszki włóż 2 gałązki tymianku oraz całą cytrynę. Otwór zepnij wykałaczkami. Nogi zwiąż mocną, bawełnianą nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj pozostałym olejem. Obłóż ziemniakami oraz plasterkami cytryny. Dodaj resztę tymianku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się. Przed podaniem danie posyp bazylią.