Dodaj do fasolki, a smak cię zaskoczy. Użyj zamiast masła i bułki tartej
Bułka tarta, masło i fasolka szparagowa - to kulinarne trio doskonałe. Jednak kiedy przyjdzie ochota na eksperymenty w kuchni zamiast bułki tartej i masła możemy połączyć fasolkę z innym dodatkiem i nieco urozmaicić naszą dietę.

Fasolka szparagowa na ostro. Coś dla wielbicieli mocniejszego smaku
Cudownie maślana fasolka szparagowa z roślinnym tłuszczem i odrobiną bułki tartej to klasyk wiosennej i letniej polskiej kuchni.
Jednak gdy nieco znudzi nam się ta wersja, możemy spróbować czegoś bardziej wyrazistego.
Dla miłośników wyrazistego smaku podsmażona, a wcześniej ugotowana fasolka szparagowa na dobrej jakości oliwie z oliwek z dodatkiem cienko pokrojonego czosnku i szczyptą płatków chili, może być hitem tego roku.
Taka wersja nada potrawie śródziemnomorskiego charakteru i sprawi, że na talerzu nie będzie nudno.
Z pewnością dodanie oliwy z oliwek będzie korzystnym źródłem tłuszczu dla naszego organizmu, a dodatek chili pobudzi metabolizm.
Orientalne smaki w polskiej fasolce. Dodaj pastę tahini i sezam

Inną opcją podania fasolki szparagowej jest dodanie do niej Tahini, czyli pasty z sezamu.
Wystarczy wymieszać ją z odrobiną soku z cytryny i wodą, aby uzyskać lekki sos, którym polejemy fasolkę. Całość można posypać uprażonym sezamem.
Tahini i sezam są bogate w wapń, niezbędny dla mocnych kości, oraz zdrowe tłuszcze roślinne.
Dodatkowo sezam zawiera również lignany, które mogą wspierać równowagę hormonalną.
Inną opcją urozmaicenia dania z fasolką szparagową jest dodanie do niej płatków migdałowych i cytryny.
Migdały wystarczy uprażyć na suchej patelni i grubo posiekać, a następnie posypać nimi fasolkę. Na koniec wystarczy skropić wszystko świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Migdały dostarczają witaminy E, magnezu i białka roślinnego, a cytryna dodaje orzeźwiającego smaku i wspomaga przyswajanie żelaza z warzyw.