Kurczak poprowansalsku
Panierowany, w cieście albo w sosie – kurczak zawsze wychodzi smakowity! Wykorzystaj nasz przepis i zrób pyszny obiad.

Składniki na 4 porcje:
- 1 cały kurczak
- 1 cebula
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- słodka papryka w proszku
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka natrzeć oliwą, oprószyć solą, pieprzem i papryką, podpiec na rożnie. Cebulę pokroić w piórka, szalotki posiekać, pomidory pokroić w ósemki.
2. Kurczaka przełożyć do żaroodpornej formy. Dodać cebulę, szalotki, pomidory, całe ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Posypać solą, pieprzem i ziołami, obłożyć pomidorkami koktajlowymi, skropić oliwą. Piec 30 minut w temperaturze 210°C, podlewając wytworzonym sosem. Udekorować ziołami.