Kurczak rozmarynowy
Aromat rozmarynu sprawi, że mięso będzie jeszcze lepsze!
Sposób przygotowania
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Jedną z cytryn pokrój w półplasterki. Kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na porcje. Następnie natrzyj czosnkiem, sokiem wyciśniętymz drugiej cytryny oraz solą i pieprzem. Mięso przykryj i odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Oliwę wymieszaj z miodem oraz musztardą. Taką marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przełóż do brytfanki. Mięso obłóż gałązkami rozmarynu. Podlej białym winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia porcje mięsa obłóż półplasterkami cytryny. Podawaj np. z racuchami warzywnymi.