Kurczak rozmarynowy
Aromat rozmarynu sprawi, że mięso będzie jeszcze lepsze!

Składniki
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 gałązek rozmarynu
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- (z całymi ziarenkami gorczycy)
- 1 łyżeczka miodu
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Jedną z cytryn pokrój w półplasterki. Kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na porcje. Następnie natrzyj czosnkiem, sokiem wyciśniętymz drugiej cytryny oraz solą i pieprzem. Mięso przykryj i odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce. Oliwę wymieszaj z miodem oraz musztardą. Taką marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przełóż do brytfanki. Mięso obłóż gałązkami rozmarynu. Podlej białym winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 1 godzinę i 15 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia porcje mięsa obłóż półplasterkami cytryny. Podawaj np. z racuchami warzywnymi.