Kurczak słodko-kwaśny

To światowy hit, który przywędrował do nas z kuchni azjatyckiej - podawany z białym ryżem, jest popularnym daniem na Dalekim Wschodzie. To w gruncie rzeczy bardzo prosty sposób na sycący posiłek, który - choć łączy w sobie różne smaki - podbił podniebienia wielu! By przygotować samodzielnie kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, wystarczy parę chwil - wbrew pozorom, przyrządza się je w kilkanaście minut. Poznajcie nasz przepis!

Możesz zjeść solo, ale doskonale komponuje się z ryżem
Możesz zjeść solo, ale doskonale komponuje się z ryżem123RF/PICSEL

Składniki

  • 350 g piersi kurczaka
  • czerwona papryka
  • marchewka
  • 1/4 ananasa
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta białego pieprzu
  • łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki ketchupu

Jak smacznie je ze sobą połączyć? Zobacz dokładną instrukcję:

Kurczak słodko-kwaśny - klasyczne danie kuchni azjatyckiejInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?