Kurczak w imbirowo-miodowej glazurze
Z warzywami.

Składniki:
- 25-30 g świeżego imbiru
- 1 kurczak
- Sól , biały pieprz
- Pęczek kolendry
- 2 plastry cytryny
- 3 łyżki oleju
- 0,5 l bulionu
- 500 g marchewki
- 750 g ziemniaków
- 150 g cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- Skórka starta z ½ cytryny
- Pół łyżeczki mielonej kolendry
- Pieprz cayenne
- 2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki pikantnego sosu sojowego
Przygotowanie:
Imbir obrać, połowę pokroić w plasterki. Kurczaka natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem. Kolendrę, plasterki imbiru i plastry cytryny włożyć do środka kurczaka. Spiąć wykałaczkami, związać nóżki. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i piec 1-1,5 godziny w temp 200 st. C. Po 20 minutach podlać bulionem. Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, cebulę w grubą kostkę. Po 50 minutach kurczaka obrócić, obok ułożyć warzywa, doprawić solą i pieprzem, podlać bulionem. Od czasu do czasu przemieszać warzywa. Pozostały imbir posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir, czosnek, mieloną kolendrę, cayenne, mód i sos sojowy wymieszać i posmarować kurczaka 20 minut przed końcem pieczenia. Kurczaka podawać z warzywami, posypać kolendrą.Sposoby krojenia warzywKuchnia to twoje hobby? Podyskutuj na FORUM!