Kurczak w miodzie
Tak przyrządzone mięso rozpływa się w ustach
Składniki:
- 80 dag piersi kurczaka
- sól
- mielony czarny pieprz
- cukier
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 nieduże cebule
- 300 ml pitnego miodu (najlepiej trójniaka)
- 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- łyżka zielonego pieprzu w ziarnach
- 3 łyżki masła
- tymianek, rozmaryn
- owoce do dekoracji, np. figi
Przygotowanie:
Obie cebule obierz, posiekaj je w bardzo drobną kostkę. Piersi kurczaka umyj i oczyść, a następnie podziel na pojedyncze płaty. Oprósz solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzej olej i przesmaż cebulę oprószoną cukrem na złoto. Usmażoną zdejmij, przełóż do zakrytego naczynia.
Na tym samym tłuszczu zrumień mięso, po czym powoli podlej je 2/3 miodu pitnego. Podduś 15 min na małym ogniu pod przykryciem, ponownie dołóż cebulę, dorzuć tymianek, rozmaryn i wlej resztę miodu pitnego. Duś przez następne 10 min.
Dodaj miód wielokwiatowy, przekrojone figi, wymieszaj i duś, aż mięso będzie gotowe, ale nie wysuszone, a sos zgęstnieje. Wtedy dodaj zielony pieprz i masło. Szybko zagotuj i zdejmij z ognia.
Mięso podaj pokrojone w skośne plastry, obficie polej miodowym sosem z pieprzem.