Kurczak w miodzie

Tak przyrządzone mięso rozpływa się w ustach

Kurczaka polej sosem
Kurczaka polej sosem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag piersi kurczaka
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • cukier
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 nieduże cebule
  • 300 ml pitnego miodu (najlepiej trójniaka)
  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • łyżka zielonego pieprzu w ziarnach
  • 3 łyżki masła
  • tymianek, rozmaryn
  • owoce do dekoracji, np. figi

Przygotowanie:

Obie cebule obierz, posiekaj je w bardzo drobną kostkę. Piersi kurczaka umyj i oczyść, a następnie podziel na pojedyncze płaty. Oprósz solą i pieprzem.

W rondlu rozgrzej olej i przesmaż cebulę oprószoną cukrem na złoto. Usmażoną zdejmij, przełóż do zakrytego naczynia.

Na tym samym tłuszczu zrumień mięso, po czym powoli podlej je 2/3 miodu pitnego. Podduś 15 min na małym ogniu pod przykryciem, ponownie dołóż cebulę, dorzuć tymianek, rozmaryn i wlej resztę miodu pitnego. Duś przez następne 10 min.

Dodaj miód wielokwiatowy, przekrojone figi, wymieszaj i duś, aż mięso będzie gotowe, ale nie wysuszone, a sos zgęstnieje. Wtedy dodaj zielony pieprz i masło. Szybko zagotuj i zdejmij z ognia.

Mięso podaj pokrojone w skośne plastry, obficie polej miodowym sosem z pieprzem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas