Reklama

Reklama

Kurczak w morelach

Przedostatni miesiąc roku nie ma przesadnie dużej grupy zwolenników. Wiele osób skarży się w listopadzie na gorsze samopoczucie i brak sił witalnych. Postaw na nowe smaki – to poprawi samopoczucie i doda energii. Dziś białe mięso ze słodkimi i dodatkami.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka;
  • dwie marchewki starte na tarce o dużych oczkach;
  • mała cebula;
  • pomidor;
  • garść suszonych moreli;
  • łyżka rodzynek;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • filiżanka wody.

Sposób przygotowania:

Reklama

Drobno posiekana cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć razem. Po kilku minutach dodać marchew, pokrojone w ćwiartki morele, rodzynki, wodę i cynamon. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dusić jeszcze kilka minut. Można podawać z ryżem, makaronem, komosą ryżową, jaglanką lub kaszą jęczmienną.

Dowiedz się więcej na temat: Kurczak w morelach

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje