Kurczak w morelach
Przedostatni miesiąc roku nie ma przesadnie dużej grupy zwolenników. Wiele osób skarży się w listopadzie na gorsze samopoczucie i brak sił witalnych. Postaw na nowe smaki – to poprawi samopoczucie i doda energii. Dziś białe mięso ze słodkimi i dodatkami.

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka;
- dwie marchewki starte na tarce o dużych oczkach;
- mała cebula;
- pomidor;
- garść suszonych moreli;
- łyżka rodzynek;
- pół łyżeczki cynamonu;
- łyżka oleju rzepakowego;
- filiżanka wody.
Sposób przygotowania:
Drobno posiekana cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć razem. Po kilku minutach dodać marchew, pokrojone w ćwiartki morele, rodzynki, wodę i cynamon. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dusić jeszcze kilka minut. Można podawać z ryżem, makaronem, komosą ryżową, jaglanką lub kaszą jęczmienną.