Kurczak w piwie
Pomysł na uroczyste danie obiadowe. Goście będą zachwyceni!
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z ziołami i przyprawami. Natrzyj kurczaka dokładnie ze wszystkich stron (także od środka). Puszkę piwa otwórz, postaw na blasze, a następnie nałóż na nią kurczaka. Za pomocą pędzelka posmaruj go olejem. Piecz około 90 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zdejmij z puszki.
2. Ziemniaki obierz, umyj i podgotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Cebulę pokrój w talarki, pieczarki w plastry. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorkiem, podawaj z kurczakiem.