Kurczak w piwie
Pomysł na uroczyste danie obiadowe. Goście będą zachwyceni!

Składniki
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,5 kg)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- po 3 gałązki natki pietruszki, rozmarynu i lubczyku
- mała puszka piwa
- 2 cebule
- 10 pieczarek
- szczypiorek
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- ulubione zioła
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z ziołami i przyprawami. Natrzyj kurczaka dokładnie ze wszystkich stron (także od środka). Puszkę piwa otwórz, postaw na blasze, a następnie nałóż na nią kurczaka. Za pomocą pędzelka posmaruj go olejem. Piecz około 90 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zdejmij z puszki. 2. Ziemniaki obierz, umyj i podgotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Cebulę pokrój w talarki, pieczarki w plastry. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorkiem, podawaj z kurczakiem.