Reklama

Kurczak w piwie

Pomysł na uroczyste danie obiadowe. Goście będą zachwyceni!

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • po 3 gałązki natki pietruszki, rozmarynu i lubczyku
  • mała puszka piwa
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • szczypiorek
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • ulubione zioła

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z ziołami i przyprawami. Natrzyj kurczaka dokładnie ze wszystkich stron (także od środka). Puszkę piwa otwórz, postaw na blasze, a następnie nałóż na nią kurczaka. Za pomocą pędzelka posmaruj go olejem. Piecz około 90 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu zdejmij z puszki. 

2. Ziemniaki obierz, umyj i podgotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Cebulę pokrój w talarki, pieczarki w plastry. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą wymieszaną z ulubionymi ziołami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorkiem, podawaj z kurczakiem. 

Reklama

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy