Kurczak w sosie sojowym

Kurczaka możemy przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli chcemy, by smakował lekko orientalnie, połączmy go z sosem sojowym. Będzie wyjątkowy!

Kurczak w sosie sojowym smakuje lekko orientalnie.
Kurczak w sosie sojowym smakuje lekko orientalnie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • trochę soli
  • ciemny sos sojowy(taki z buteleczki)
  • natka pietruszki
  • worek foliowy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Udka wkładamy do jakiejś miseczki albo zamykanego pojemnika plastikowego, trochę solimy i zalewany sosem sojowym, dodajemy trochę pokrojonej natki.

Wkładamy do lodówki na cały dzień i noc ( po takim czasie smak kurczaka jest bardziej intensywny).

Na drugi dzień kurczaka z całym sosem, w którym się moczył wrzucamy do woreczka, który zawiązujemy.

Pieczemy wszystko razem 60 min.

Kurczak będzie lżejszy jeżeli przed namoczeniem zdejmiemy z niego skórkę. Będzie wtedy mniej tłusty i smaczniejszy.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas