Kurczak w sosie sojowym
Kurczaka możemy przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli chcemy, by smakował lekko orientalnie, połączmy go z sosem sojowym. Będzie wyjątkowy!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- trochę soli
- ciemny sos sojowy(taki z buteleczki)
- natka pietruszki
- worek foliowy do pieczenia
Sposób przygotowania:
Udka wkładamy do jakiejś miseczki albo zamykanego pojemnika plastikowego, trochę solimy i zalewany sosem sojowym, dodajemy trochę pokrojonej natki.
Wkładamy do lodówki na cały dzień i noc ( po takim czasie smak kurczaka jest bardziej intensywny).
Na drugi dzień kurczaka z całym sosem, w którym się moczył wrzucamy do woreczka, który zawiązujemy.
Pieczemy wszystko razem 60 min.
Kurczak będzie lżejszy jeżeli przed namoczeniem zdejmiemy z niego skórkę. Będzie wtedy mniej tłusty i smaczniejszy.