Reklama

Reklama

Kurczak w szampanie

Wykwintne danie z kuchni francuskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 1 kurczak,

Reklama

- por,

- 1 marchewka,

- 1 cebula,

- 3 goździki,

- listek laurowy,

- pół pęczka tymianku,

- łyżka pieprzu ziarnistego,

- sól, biały pieprz,

- 200 g pieczarek,

- 60 g masła,

- 30 g mąki,

- 0,25 l szampana,

- 2 łyżki śmietany,

- żółtko

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na 8 części. Pora i marchewkę grubo pokroić, cebulę naszpikować goździkami i listkiem laurowym. Części kurczaka, pora, marchewkę, cebulę, połowę tymianku i pieprz ziarnisty umieścić w garnku. Zalać wodą, zagotować. Dodać łyżeczkę soli i gotować przez 40 minut, często odszumowując.

Części kurczaka wyjąć z rosołu, rosół przecedzić. 30 g masła roztopić na dużej patelni i obsmażać części kurczaka na złoty kolor, dodać pokrojone w cienkie plasterki grzyby i smażyć jeszcze 10-15 minut. Pozostały tymianek posiekać. Z mąki i 30 g masła zrobić zasmażkę, wlać 0,25 l. rosołu i szampana. Zagotować, dodać tymianek. Gotować jeszcze 5 minut, zdjąć z ognia. Wmieszać żółtko rozrobione ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka z grzybami nakładać na talerze, polewać sosem. Natychmiast podawać.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia francuska | kurczak | szampan

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje