Kurczak w szampanie
Wykwintne danie z kuchni francuskiej.
- por,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 goździki,
- listek laurowy,
- pół pęczka tymianku,
- łyżka pieprzu ziarnistego,
- sól, biały pieprz,
- 200 g pieczarek,
- 60 g masła,
- 30 g mąki,
- 0,25 l szampana,
- 2 łyżki śmietany,
- żółtko
Części kurczaka wyjąć z rosołu, rosół przecedzić. 30 g masła roztopić na dużej patelni i obsmażać części kurczaka na złoty kolor, dodać pokrojone w cienkie plasterki grzyby i smażyć jeszcze 10-15 minut. Pozostały tymianek posiekać. Z mąki i 30 g masła zrobić zasmażkę, wlać 0,25 l. rosołu i szampana. Zagotować, dodać tymianek. Gotować jeszcze 5 minut, zdjąć z ognia. Wmieszać żółtko rozrobione ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka z grzybami nakładać na talerze, polewać sosem. Natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal