Reklama

Reklama

Kurczak w winie

Kurczak w winie to super trik na romantyczną kolację! W tym wydaniu sprawdzi się idealnie. Kurczak w winie jest pyszny, aromatyczny i ma klasę, dzięki czemu zapadnie na długo w pamięć.


Czas przyrządzenia: 2 godziny

Składniki

  • 1 Kurczak
  • 15 dag słoniny
  • łyżka mąki
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz
  • masło
  • 25 dag pieczarek
  • wątróbka z kurczaka
  • marchew
  • cebula
  • czosnek
  • pęczek ziół (natka pietruszki, tymianek, liść laurowy)
  • butelka czerwonego wina
  • oliwa
  • pieprz, goździki

Kurczak w winie - przygotowanie

Kurczaka pokrój na porcje, z warzyw, ziół, wina, liwy i przypraw przyrządź marynatę. Zalej kurczaka i odstaw na noc lub dłużej.

Słoninę zalej wodą i gotuj, aż odpruje. Następnie pokrój w kostkę, wytop na patelni z tłuszczem z kurczaka. Gotowe skwarki połącz z kawałkami w marynacie, obsmaż z obu stron na mocnym ogniu. 

Dodaj zioła i jarzynę z marynaty, wymieszaj z łyżką przecieru pomidorowego i szklankę wody. Duś około 1,5 godziny na małym ogniu. 

Wątróbkę zmiksuj i dodaj do gotującego się kurczaka. Pieczarki pokrój w ćwiartki i dorzuć do sosu. Pogotuj jeszcze kwadrans, podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Reklama

Sprawdź też te przepisy:

Kurczak pieczony z piwem

Prosty kurczak

Aromatyczna pierś z indyka

Zobacz także:





INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | Kurczak duszony w winie | dania z drobiu | obiad | dania obiadowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy