Kurczak w winie

Aktualizacja

Kurczak w winie to super trik na romantyczną kolację! W tym wydaniu sprawdzi się idealnie. Kurczak w winie jest pyszny, aromatyczny i ma klasę, dzięki czemu zapadnie na długo w pamięć.

Kurczak w winie zapewni nam miło spędzony czas
Kurczak w winie zapewni nam miło spędzony czas123RF/PICSEL

Kurczak w winie - przygotowanie

Kurczaka pokrój na porcje, z warzyw, ziół, wina, liwy i przypraw przyrządź marynatę. Zalej kurczaka i odstaw na noc lub dłużej.

Słoninę zalej wodą i gotuj, aż odpruje. Następnie pokrój w kostkę, wytop na patelni z tłuszczem z kurczaka. Gotowe skwarki połącz z kawałkami w marynacie, obsmaż z obu stron na mocnym ogniu. 

Dodaj zioła i jarzynę z marynaty, wymieszaj z łyżką przecieru pomidorowego i szklankę wody. Duś około 1,5 godziny na małym ogniu. 

Wątróbkę zmiksuj i dodaj do gotującego się kurczaka. Pieczarki pokrój w ćwiartki i dorzuć do sosu. Pogotuj jeszcze kwadrans, podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Sprawdź też te przepisy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas