Kurczak w winie
Kurczak w winie to super trik na romantyczną kolację! W tym wydaniu sprawdzi się idealnie. Kurczak w winie jest pyszny, aromatyczny i ma klasę, dzięki czemu zapadnie na długo w pamięć.
Kurczak w winie - przygotowanie
Kurczaka pokrój na porcje, z warzyw, ziół, wina, liwy i przypraw przyrządź marynatę. Zalej kurczaka i odstaw na noc lub dłużej.
Słoninę zalej wodą i gotuj, aż odpruje. Następnie pokrój w kostkę, wytop na patelni z tłuszczem z kurczaka. Gotowe skwarki połącz z kawałkami w marynacie, obsmaż z obu stron na mocnym ogniu.
Dodaj zioła i jarzynę z marynaty, wymieszaj z łyżką przecieru pomidorowego i szklankę wody. Duś około 1,5 godziny na małym ogniu.
Wątróbkę zmiksuj i dodaj do gotującego się kurczaka. Pieczarki pokrój w ćwiartki i dorzuć do sosu. Pogotuj jeszcze kwadrans, podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Sprawdź też te przepisy:
Zobacz także: