Kurczak pieczony z piwem

Kurczak pieczony z piwem jest pyszny, soczysty w środku, z chrupiącą skórką. Do tego nie jest zbyt trudny do przygotowania. Kurczak pieczony z piwem zwraca też uwagę ciekawym sposobem pieczenia. Sprawdź!

Kurczak pieczony z piwem to doskonały wybór na obiad
Kurczak pieczony z piwem to doskonały wybór na obiadINTERIA.PL

Kurczak pieczony z piwem - przygotowanie

1. Zamkniętą butelkę z piwem namoczyć w ciepłej wodzie i usunąć etykiety.

2. Kurczaka wewnątrz natrzeć czosnkiem i solą a na zewnątrz olejem wymieszanym z curry, papryką i oregano, zostawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Kurczaka posadzić na otwartej butelce piwa, postawić w brytfance i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny (1 godzina na każdy kilogram mięsa) piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach Celsjusza przy grzaniu góra-dół.

4. Przed podaniem ściągnąć z butelki i pokroić na porcje.

Poznaj inne propozycje na dania z drobiu:

Zobacz również:

Szybki sposób na pieczonego kurczaka na butelceInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas