Kurczak pieczony z piwem
Kurczak pieczony z piwem jest pyszny, soczysty w środku, z chrupiącą skórką. Do tego nie jest zbyt trudny do przygotowania. Kurczak pieczony z piwem zwraca też uwagę ciekawym sposobem pieczenia. Sprawdź!
Kurczak pieczony z piwem - przygotowanie
1. Zamkniętą butelkę z piwem namoczyć w ciepłej wodzie i usunąć etykiety.
2. Kurczaka wewnątrz natrzeć czosnkiem i solą a na zewnątrz olejem wymieszanym z curry, papryką i oregano, zostawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Kurczaka posadzić na otwartej butelce piwa, postawić w brytfance i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny (1 godzina na każdy kilogram mięsa) piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach Celsjusza przy grzaniu góra-dół.
4. Przed podaniem ściągnąć z butelki i pokroić na porcje.
Poznaj inne propozycje na dania z drobiu:
Zobacz również: