Kurczak z wyspy Salina, aromatyczne bakłażany i pomidory z kaparami
To danie, hołd na cześć wspaniałych smaków jednej z Wysp Liparyjskich, powstało z inspiracji nonny Mariny. Właśnie w jej ogrodzie znalazłem smakowite składniki, z których powstała prawdziwa uczta. Sycący i rozpływający się w ustach kurczak, łagodne przyprawy i pyszny, maślany bakłażan podane z kieliszkiem zimnego białego wina – niebo w gębie.
Przytnij bakłażany i posiekaj je w kawałki o boku 5 cm, wrzuć do dużej miski i posyp sporą ilością soli morskiej, a następnie odstaw.
Podziel kurczaka i skrop wszystkie kawałki oliwą. Postaw duży płytki rondel na dość dużym ogniu i przełóż do niego kurczaka skórą do dołu. Smaż go, aż przyrumieni się ze wszystkich stron, a potem wyjmij na duży półmisek. Obetrzyj sól z bakłażana, wrzuć go do rondla po kurczaku i smaż, aż zrobi się rumiany. Wyjmij bakłażana na półmisek i zmniejsz ogień pod rondlem. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki, ponakłuwaj chili i dodaj je do rondla razem z cynamonem, ziołami i kaparami. Smaż wszystko, mieszając, kilka minut, a potem dodaj obrane, pokrojone w cienkie plasterki cebule. Smaż warzywa, od czasu do czasu mieszając, ok. 15 minut, aż mocno się przyrumienią.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozgnieć pomidory w misce z wodą, żeby usunąć pestki - to trik podpatrzony u nonny, dzięki któremu się nie pochlapiesz - i dodaj miąższ do rondla. Przełóż kurczaka i bakłażany z powrotem do rondla razem z sokami, które z nich wyciekły, dolej 600 ml wody, wsyp orzeszki pinii i polej wszystko sokiem z cytryny. Wstaw rondel na najniższą półkę piekarnika i piecz kurczaka ok. 45 minut, aż się przyrumieni. Posyp danie listkami bazylii i podawaj je z miską cytrynowego kuskusu.
W jednej porcji:
kalorie - 299 kcal
tłuszcze - 18,2 g
tłuszcze nasycone - 3,7 g
białka - 26,2 g
węglowodany - 8,3 g
cukier - 6,8 g
sól - 1 g
błonnik - 1 g
Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku"
Wyd. Insignis Media 2018. Przekład Dorota Malina