Reklama

Reklama

​Kurczak z ziołami i pesto

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4 porcje.

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 2-4 cytryny
  • pół pęczka szpinaku

Składniki na pesto

  • 0,5 - 1 pęczek szałwii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka bazylii
  • 1,5 łyżeczki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g parmezanu
  • 1,5 łyżeczki morskiej soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 50-100 ml oliwy
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Reklama

Zetrzyj czosnek i parmezan. Blenderem zmiksuj wszystkie składniki na pesto.

Z kurczaka usuń kręgosłup. Umieść kurczaka na blasze do pieczenia, natrzyj solą. Nadziej cytrynami pokrojonymi w cząstki. Jeśli nie wszystkie się zmieszczą, ułóż je obok.

Posmaruj kurczaka pesto, również wewnątrz. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez40-45 minut.

Dekoruj liśćmi szpinaku i oprósz solą himalajską.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje