Kurczak z ziołami i pesto
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4 porcje.

Składniki
- 1 kurczak
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 2-4 cytryny
- pół pęczka szpinaku
Składniki
na pesto
- 0,5 - 1 pęczek szałwii
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka bazylii
- 1,5 łyżeczki czosnku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 50 g parmezanu
- 1,5 łyżeczki morskiej soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 50-100 ml oliwy
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Zetrzyj czosnek i parmezan. Blenderem zmiksuj wszystkie składniki na pesto.
Z kurczaka usuń kręgosłup. Umieść kurczaka na blasze do pieczenia, natrzyj solą. Nadziej cytrynami pokrojonymi w cząstki. Jeśli nie wszystkie się zmieszczą, ułóż je obok.
Posmaruj kurczaka pesto, również wewnątrz. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez40-45 minut.
Dekoruj liśćmi szpinaku i oprósz solą himalajską.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.