Kurczak ze śliwkami
40 dag filetów z kurczaka; 3 łyżki mąki; 1 jajko; 7 dag posiekanych migdałów; 1 słoik kompotu ze śliwek; 2 goździki; 3 łyżki oleju; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1/4 litra czerwonego wytrawnego wina; sól, pieprz.
Porcja dla 4 osób.Stopień trudności - łatwe.Czas przyrządzenia - 51 min.Ilość kalorii - 1 porcja - 600 kcal.Zawartość tłuszczu - duża.
Przyrządzanie
A. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, lekko oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Jajko rozmącić w głębokim talerzu. Każdy filet zanurzyć w jajku i otoczyć w posiekanych migdałach.
B. Na patelni rozgrzać olej - smażyć każdy filet z obydwu stron przez 4 minuty, aż nabierze złotobrązowego koloru.
C. Śliwki dokładnie osączyć, po czym doprawić goździkami oraz zalać winem. Zagotować. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, po czym dodać do śliwek w winie. Całość jeszcze raz zagotować. Filety podawać z sosem winnym ze śliwkami.
Nasza rada
Kompot ze śliwek można zastąpić suszonymi śliwkami. Umyte owoce należy wtedy namoczyć na noc w winie z dodatkiem goździków. Potem całość podgrzać i zagęścić mąką ziemniaczaną.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!