Kurpiowskie udka z indyka

doskonałe z plackami ziemniaczanymi oraz konserwowymi ogórkami i konserwowymi minikukurydzami.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 4 udka z indyka, sól, pieprz, łyżka oleju, łyżka masła
Sos:
2 szklanki bulionu,
- po łyżce mąki i masła,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- szczypta tymianku, po łyżeczce posiekanej natki i estragonu,
- 10 dag pieczarek,
- kieliszek białego wina,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki marynowanych cebulek,
- 2 pędy selera naciowego

Przygotowanie:

Udka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż udka na rumiano. przełóż do brytfanki. Piecz 40 min w temp 200 st. Od czasu do czasu podlewaj sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Plastry boczku wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Wyjmij. Na wysmażonym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj plasterki pieczarek i smaż na silnym ogniu mieszając. Dodaj masło, wlej bulion i na małym ogniu gotuj pod przykryciem kilka minut. Następnie sos przetrzyj przez sito, dodaj mąkę wymieszaną z winem i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Włóż cebulki i pokrojony w plasterki sparzony seler naciowy. Dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku. Naczynie żaroodporne wyłóż plasterkami obsmażonego boczku. Na tym ułóż udka. Polej sosem i zapiecz 5 minut. Podaj z plackami ziemniaczanymi oraz konserwowymi ogórkami i konserwowymi minikukurydzami.
Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min.
1 porcja zawiera 520 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas