Kurpiowskie udka z indyka
doskonałe z plackami ziemniaczanymi oraz konserwowymi ogórkami i konserwowymi minikukurydzami.

Składniki na 4 porcje:
- 4 udka z indyka, sól, pieprz, łyżka oleju, łyżka masła Sos: 2 szklanki bulionu,- po łyżce mąki i masła,- 10 dag wędzonego boczku,- 2 cebule,- szczypta tymianku, po łyżeczce posiekanej natki i estragonu,- 10 dag pieczarek,- kieliszek białego wina,- łyżka koncentratu pomidorowego,- 2 łyżki marynowanych cebulek,- 2 pędy selera naciowego
Przygotowanie:
Udka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej olej z łyżką masła i obsmaż udka na rumiano. przełóż do brytfanki. Piecz 40 min w temp 200 st. Od czasu do czasu podlewaj sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Plastry boczku wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Wyjmij. Na wysmażonym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj plasterki pieczarek i smaż na silnym ogniu mieszając. Dodaj masło, wlej bulion i na małym ogniu gotuj pod przykryciem kilka minut. Następnie sos przetrzyj przez sito, dodaj mąkę wymieszaną z winem i mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje. Włóż cebulki i pokrojony w plasterki sparzony seler naciowy. Dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku. Naczynie żaroodporne wyłóż plasterkami obsmażonego boczku. Na tym ułóż udka. Polej sosem i zapiecz 5 minut. Podaj z plackami ziemniaczanymi oraz konserwowymi ogórkami i konserwowymi minikukurydzami. Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min. 1 porcja zawiera 520 kcal