Kuskus z warzywami
Lekkie i zdrowe danie.
Składniki:
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 2 buraki
- 2 łyżki oleju
- 40 dag groszku
- 10 dag parmezanu
- 3 łyżki masła
- 3 nitki szafranu
- szczypta kurkumy
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Buraki umyj, skrop olejem, wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ostudzone obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Groszek ugotuj w solonej wodzie do miękkości.
2. Zagotuj wodę, odlej 2,5 szklanki, posól, wymieszaj, zalej nią kaszę. Dodaj szafran i kurkumę, przemieszaj, przykryj, odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej masło, wsyp gotową kaszę, groszek, buraki i starty parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem. Stale mieszając smaż przez 5 minut.