Kuskus z warzywami

Lekkie i zdrowe danie.

Masz ochotę na bardziej egzotyczną wersję tego dania? Zastąp buraki...owocem granatu
Masz ochotę na bardziej egzotyczną wersję tego dania? Zastąp buraki...owocem granatu123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 2 buraki
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag groszku
  • 10 dag parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 3 nitki szafranu
  • szczypta kurkumy
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Buraki umyj, skrop olejem, wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ostudzone obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Groszek ugotuj w solonej wodzie do miękkości.

2. Zagotuj wodę, odlej 2,5 szklanki, posól, wymieszaj, zalej nią kaszę. Dodaj szafran i kurkumę, przemieszaj, przykryj, odstaw na 5 minut. Na patelni rozgrzej masło, wsyp gotową kaszę, groszek, buraki i starty parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem. Stale mieszając smaż przez 5 minut.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas