Najlepsze i najzdrowsze przekąski dla seniorów. Idealne na dalszą i bliższą podróż
Odżywcze, zdrowe a przy okazji smaczne przekąski są nie tylko doskonałym uzupełnieniem diety seniora, ale także świetnym wyborem na podróż - zarówno tą dalszą, jak i bliższą - np. wyprawę do parku. Oto lista najlepszych przekąsek dla seniorów!

Już w okolicy 50. roku życia metabolizm zaczyna znacznie zwalniać, co finalnie może prowadzić do problemów z układem trawiennym, nieprzyjemnych zaparć oraz wzdęć. Przetworzone, niezdrowe, tłuste lub skrajnie słodkie, a w dodatku nieregularne posiłki zaburzają metabolizm, spowalniają proces trawienia i prowadzą do groźnych wahań poziomu cukru we krwi.
Nieregularna, niezdrowa, przetworzona dieta przyspiesza proces starzenia się organizmu, odbiera witalność oraz energię i pogarsza samopoczucie. Seniorzy powinni więc dbać, by była jakościowa i dobrze zbilansowana.
Jak powinna wyglądać dieta seniorów? Te składniki mają kluczowe znaczenie
Podstawą diety osób starszych powinny być świeże, pełnowartościowe warzywa, pełne ziarna, lekkie owoce, kasze, ryby, przetwory mleczne oraz chude mięso. Świetnym uzupełnieniem będą także zdrowe przekąski, takie jak orzechy, suszone owoce (bez cukru) i bogate w błonnik sałatki.
W wieku senioralnym powinniśmy też zwrócić uwagę na białko, które jest budulcem komórek i tkanek, tworzących mięśnie, kości, skórę, włosy, paznokcie, narządy wewnętrzne i wiele innych struktur. Białko uczestniczy także w procesach naprawy i regeneracji uszkodzonych lub zużytych komórek oraz tkanek.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przypomina, że "kolejnym zaleceniem dla seniorów jest ograniczenie soli".
"W codziennej diecie dopuszcza się maksymalnie 5 g soli (płaska łyżeczka). Ograniczenie w spożyciu soli można osiągnąć poprzez niedosalanie potraw oraz wybieranie produktów spożywczych o mniejszej zawartości soli. Sól można zastąpić przyprawami ziołowymi. Warto także usunąć solniczkę ze stołu w myśl zasady: ››zamieniam solniczkę na ziół doniczkę‹‹. Nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału serca, udarów mózgu, niektórych nowotworów (rak żołądka). Należy pamiętać, że oprócz dosalania potraw, sól znajduje się także w produktach spożywczych takich jak np. wędliny, pieczywo, produkty konserwowe" - czytamy na stronie Centrum.
Zobacz również: Zielony hit po 60-tce. Niedoceniany sprzymierzeniec seniora

Najlepsze przekąski na podróż dla seniora. Zdrowe i smaczne
Ważną rolę w diecie seniorów pełnią także przekąski. Powinni oni mieć je zawsze pod ręką - zarówno podczas dalszych podróży jak i codziennych "wypraw" na zakupy czy spacer.
Do najbardziej odżywczych i lekkostrawnych przekąsek należą:
- pokrojone warzywa w różnych kolorach, bogate w witaminy i składniki odżywcze,
- świeże owoce, bogate w enzymy, błonnik, sole mineralne oraz antyoksydanty (np. witamina A, witamina C, witamina E). Osoby, które zmagają się z cukrzycą, powinny wybierać owoce z niższym indeksem glikemicznym jak jabłka, czereśnie, porzeczki, brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty,
- orzechy, bogate m.in. w dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Orzechy wpływają świetnie na pracę mózgu i układu nerwowego, poprawiają koncentrację i obniżają ryzyko chorób układu krążenia,
- nabiał - jogurt naturalny lub chudy biały twarożek,
- humus, który poprawia trawienie i zawiera wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cenną witaminę B,
- minikanapki z warzywną pastą, tuńczykiem, świeżymi warzywami i ziołami oraz jajkiem,
- wafle ryżowe,
- popcorn bez tłuszczu i soli, który zawiera sporo błonnika i witaminy B6.
Zobacz również: Czego nie jeść po 40.? Te produkty rujnują zdrowie i sylwetkę